KPMG Advisory, administratorul special al societatii Astra Asigurari, numit de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), a emis astazi o noua decizie de majorare a capitalului social al asiguratorului pentru suma de 425 milioane lei.

Conform deciziei, operatiunea de majorare a capitalului social se va desfasura in trei etape, actiunile nou emise urmand sa fie oferite atat actionarilor existenti cat si unor investitori calificati, urmand ca actiunile nesubscrise in cadrul primelor doua etape sa fie oferite publicului. De asemenea, decizia prevede si posibilitatea tranzactionarii drepturilor de preferinta ale actionarilor existenti intr-o etapa premergatoare inceperii perioadei de subscriere.

"In urma finalizarii procedurilor de inregistrare a primei operatiuni de majorare a capitalului social cu suma de aproximativ de 65 milioane lei subscrisa de actionarii existenti, am decis demararea celei de-a doua operatiuni de majorare a capitalului prevazuta de planul de redresare aprobat, pentru o suma ce va completa aportul din prima etapa pana la plafonul de 490 milioane lei stabilit conform Hotararii AGEA din 12 mai 2014", au declarat reprezentantii KPMG Advisory.

Asadar, aceasta operatiune de majorare a capitalului social va fi adresata atat actionarilor existenti cat si altor investitori strategici si institutionali, si va fi derulata in conformitate cu legislatia pietei de capital, in baza unui prospect de emisiune ce va detalia si conditiile privind subscrierea si plata actiunilor, precum si eventualele conditii pentru incheierea cu succes a operatiunii. "Ne aflam in consultari permanente cu ASF pentru a asigura derularea acestei operatiuni in conditii optime pentru atragerea de investitori si in conformitate cu legislatia aplicabila”, arata KPMG Advisory.

Planul de redresare al Astra Asigurari intocmit de KPMG Advisory in calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF in data de 7 aprilie 2014 si prevedea ca masura principala pentru restabilirea indicatorilor de prudentialitate majorarea capitalului social cu o suma de pana la 490 milioane lei pe o perioada estimata initial la aproximativ un an. Aceasta masura este in curs de implementare de catre KPMG Advisory, urmand sa se finalizeze, potrivit administratorului special, odata cu incheierea perioadei de subscriere pentru cea de-a doua operatiune de majorare a capitalului social cu suma de 425 milioane lei demarata astazi.

In prezent, Astra Asigurari se afla in proces de elaborare si auditare a situatiilor financiare pentru data de 31 decembrie 2014, ultimele informatii financiare disponibile fiind cele la 30 septembrie 2014, publicate pe site-ul societatii. Totodata, Astra Asigurari face parte din esantionul reprezentativ de societati de asigurare incluse in proiectul lansat de ASF de evaluare independenta a societatilor de asigurari din Romania, care vizeaza evaluarea activelor si pasivelor societatilor participante si efectuarea unui test de stres in sectorul asigurarilor din Romania si care este programat a se incheia pana la 30 iunie 2015.

Astra Asigurari, coeficient de lichiditate de 0,12 in 2013

Societatea Astra Asigurari inregistra la finele anului 2013 un coeficient de lichiditate de 0,12 pentru activitatea de asigurari generale si de 0,94 pentru activitatea de asigurari de viata, determinat ca raportul intre activele lichide si obligatiile de termen scurt ale asiguratorului fata de asigurati, potrivit unui raport al asiguratorului pe activitatea din 2013.

Situatia coeficientului de lichiditate, atat pentru asigurari generale cat si de viata, nu respecta Ordinul Presedintelui Comsiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr.9/2011, respectiv nr. 8/2011 pentru punerea in aplicare a normelor privind rezervele tehnice pentru asigurarile generale, activele admise sa le acopere si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice burte cu modificarile, precum si coeficientul de lichiditate si completarile ulterioare, se arata in raportul Astra Asigurari.

In legatura cu indicatorul de lichiditate, ASF mentiona in raportul pietei de asigurari pe 2013 faptul ca "din analiza raportarilor transmise de societatile de asigurare in cursul anului 2013, s‐au constatat deficiente privind activele admise sa acopere rezervele tehnice constituite, cauzate in principal de ponderea mare a activelor nelichide (terenuri si constructii, creante de la asigurati si intermediari, partea din rezervele tehnice aferenta contractelor cedate in reasigurare si cheltuieli de achizitie reportate) in total active admise conform prevederilor legale sa acopere rezervele tehnice brute. O astfel de situatie poate conduce in timp la diminuarea coeficientului de lichiditate in apropierea limitei admise de prevederile legale (respectiv valoarea 1).".

Activul net al societatii Astra Asigurari, inregistrat la 31 decembrie 2013 si determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor, era negativ. La aceeasi data, marja de solvabilitate disponibila pentru activitatea de asigurari generale era de - 810.151.361 lei, marja de solvabilitate minima pentru activitatea de asigurari generale de 144.770.548 lei, iar fondul de siguranta de 48.256.849 lei. De asemenea, la aceeasi data, societatea Astra Asigurari inregistra un deficit de - 752.801.050 lei intre rezervele tehnice si activele admise sa le acopere pentru activitatea de asigurari generale.

Cand esti in redresare financiara vinzi, nu cumperi.

ASF a instituit in luna februarie 2014 procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Cresterea capitalului social este parte a planului de redresare a Astra Asigurari, aprobat de ASF la 7 aprilie. La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al asiguratorului cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul actionarilor societatii. Majorarea de capital va fi efectuata prin emisiunea a 26,3 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 2,66 lei/actiune, se arata intr-un anunt publicat pe Bursa de Valori Bucuresti.

Oferta poate fi subscrisa doar de actionarii companiei, proportional, iar actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate. Data de inregistrare a actionarilor care pot subscrie in cadrul ofertei este 14 iulie 2014. Perioada in care va fi derulata operatiunea va fi stabilita dupa selectarea unui intermediar si dupa ce acesta va intocmi anuntul de oferta si prospectul.

Conform analizei efectuate de catre Admistratorul Special asupra situatiei financiare si operationale a Astra Asigurari, activul net ar putea fi restabilit pana la nivelul care sa permita incadrarea societatii in marja minima de solvabilitate si implicit a acoperirii nivelului minim al fondului de siguranta printr-o serie de masuri:

1. Aport in numerar la capitalul social, in suma de 490 de milioane de lei;
2. Masuri operationale fara impact in lichiditate (non-cash), cu un efect net asupra capitalurilor proprii ale societatii, precum:

  • Extinderea programului de resigurare pentru riscul de catastrofa, inclusiv reducerea retentiei societatii la nivelul de 3 milioane de euro, masura avand un impact net asupra capitalurilor proprii estimat la 40 de milioane de lei;
  • Garantarea / darea in plata a imprumuturilor intra-grup, cu impact net estimat in valoare de 125 de milioane de lei asupra activului net;
  • Stingerea amiabila a litigiilor aferente contractelor de asigurare cu Romstrade, masura cu un efect net estimat asupra capitalurilor proprii in valoare de 151 de milioane de lei;

3. Combinarea de afaceri prin consolidarea financiara a portofoliilor de asigurari de viata ale unei entitati de asigurari de viata de pe piata romaneasca si Astra, cu un efect net pozitiv asupra lichiditatilor si capitalurilor proprii ale societatii estimat la 118 milioane de lei.

Cu toate acestea, in prima parte a lunii iunie, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ca Astra Asigurari nu se califica pentru preluarea altui asigurator. "Cand esti in redresare financiara vinzi, nu cumperi", a declarat Negritoiu la 12 iunie 2014 intr-o conferinta de presa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri