Banca centrala a atras, luni, 4,64 miliarde lei (1,31 miliarde euro) in depozite la o luna de pe piata interbancara, suma aproape egala cu cea atrasa in 17 iulie in aceleasi conditii si care a avut scadenta in 17 august.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) plateste, pentru depozitele la o luna, o dobanda anuala de 8,75%. In aceasta luna, BNR a mai atras 105 milioane lei (29,8 milioane euro) in 7 august si 1,8 miliarde de lei (511,28 milioane euro) in 14 august.

Cu toate ca banca centrala a atras de la banci, intr-o singura zi, aproape cinci miliarde lei, lichiditatea din piata bancara a ramas destul de ridicata, considera analistii din piata, iar dobanzile au ramas la un nivel scazut, de 1,5 - 4% pe an la depozitele cu scadenta la 24 ore (overnight).

"Inainte de aparitia ofertei BNR, de atragere de lei in depozite cu scadenta pe o luna cu dobanda anuala de 8,75%, dobanzile au crescut putin, pana la 3 - 5%, insa ulterior au revenit la nivelul de dinainte, adica 1 - 3%", a declarat, pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Barlea.

"Dobanzile vor continua sa fie mici pana miercuri, deoarece ne aflam la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii", a apreciat dealearul Raiffeisen Bank Aurelian Mihailescu.