Euro a inchis vineri in crestere in piata interbancara, peste 4,43 lei, dupa ce leul a cedat pe parcursul zilei din terenul castigat in raport cu moneda europeana joi, cand Rezerva Federala a SUA a indicat un ritm mai lent pentru cresterea dobanzilor si a sporit interesul pentru activele emergente. Aproape de ora 16:30, euro era cotat intre bancile comerciale la 4,4348 lei, in crestere fata de 4,4139 lei pe finalul sedintei de joi.

Schimburile au avut loc intre un curs minim de 4,4222 lei/euro, inregistrat in deschiderea tranzactiilor, si un maxim de 4,4349 lei/euro, atins spre finalul sedintei, scrie Mediafax.

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,2%, in timp ce zlotul a stagnat. Cele doua valute regionale au intrat pe o panta descendenta inca de pe finalul sedintei de joi, in timp ce leul a inchis in crestere puternica, iar vineri au inregistrat o evolutie mai clama in raport cu euro. Pe pietele externe, dolarul a scazut cu 1,4%, la 0,9249 euro, in timp ce francul elvetian a crescut cu 0,1%, la 0,9483 euro.

Rezerva Federala a SUA a renuntat miercuri la termenul de "rabdare" in stabilirea momentului majorarii dobanzilor, dar ritmul de crestere a acestora va fi mult mai lent fata de estimarile din decembrie, din cauza perspectivelor economice sub asteptari.

Prin renuntarea la termenul de rabdare, banca centrala americana a deschis calea cresterii dobanzilor cel mai devreme in luna iunie, subliniind totodata ca este in continuare improbabil ca dobanzile sa fie majorate in luna aprilie.
Perspectiva unei cresteri mai lente a dobanzilor in SUA reduce atractivitatea plasamentelor pe piata americana in comparatie cu unele active din economiile emergente, in general cu risc si randamente mai ridicate.

Cursul euro anuntat de BNR a revenit vineri dupa declinul de joi si a crescut cu 1,55 bani, la 4,4306 lei, dar se afla in scadere cu 1,66 bani per ansamblul saptamanii, in timp ce dolarul a urcat cu 1,58 bani, la 4,1440 lei. Joi, cursul anuntat de BNR pentru euro a scazut cu 3,08 bani, la 4,4151 lei, minimul ultimelor sase saptamani, iar dolarul a coborat cu 5,66 bani, la 4,1282 lei, dupa ce Fed a indicat un ritm mai lent pentru cresterea dobanzilor in SUA.

In urma cu o saptamana, cursul euro s-a situat la 4,4472 lei, iar cel al dolarului la 4,2012 lei. Referinta pentru francul elvetian a crescut vineri cu 3,91 bani, de la 4,1599 lei la 4,1990 lei. Schimburile dintre bancile comerciale au avut loc intre un curs minim de 4,4222 lei/euro si un maxim de 4,4263 lei/euro.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla la 0,21% - 0,58% pe an, fata de 0,21% - 0,56% pe an joi. Ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 0,33% - 0,78% pe an, de la 0,26% - 0,71% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,31% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri