FMI este incantat sa coopereze cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura condusa de China, a declarat Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului.

Lagarde a afirmat ca exista spatiu "masiv" pentru colaborarea cu banca asiatica in ceea ce priveste finantarea proiectelor din infrastructura si a apreciat ca Banca Mondiala va lucra, de asemenea, impreuna cu noua institutie financiara, relateaza BBC. Presedintele Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Takehiko Nakao, si-a aratat, la randul sau, disponibilitatea de a coopera cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (Asian Infrastructure Investment Bank), potrivit Mediafax.

Statele Unite au criticat in aceasta saptamana statele care au decis sa devina membre fondatoare ale AIIB, intrucat considera ca noua institutie bancara este un rival al Bancii Mondiale si va fi folosita de catre China pentru a-si extinde influenta in Asia. Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Noua Zeelanda s-au angajat deja sa devina membre fondatoare ale AIIB.

China a lansat proiectul AIIB in octombrie anul trecut, in cadrul unei serii de masuri menite sa ii intareasca influenta regionala si globala, invitand alte tari sa participe la proiect ca membre fondatoare, pana la 31 martie. Banca urmeaza sa aiba un capital initial de 50 de miliarde de dolari si mandatul de a finanta proiecte de infrastructura in intreaga lume.

FMI critica Legea pensiilor,...
Citeste si: Critici FMI: Legea pensiilor impovareaza tinerii si seaca bugetul

Sursa foto: Lagarde/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Teodorovici, de neclintit dupa intalnirea cu reprezentantii FMI