Grupul de investitii Certinvest a preluat in luna ianuarie din acest an administratorul fondului de pensii facultative Pensia Mea de la grupul american Metropolitan Life si, odata cu redenumirea administratorului in Certinvest Pensii, a fost numit si un nou consiliu de administratie format din Roland Haas, Silvia Sirb si Victor Sraer. Roland Haas a acordat, cu acest prilej, un interviu wall-street.ro in care ne-a creionat imaginea sa despre rolul fondurilor de pensii in economie.

Roland Haas (foto), noul presedinte al CA Certinvest Pensii, dispune de o experienta de 20 in administrarea investitiilor si management. In aceasta perioada a fost sase ani managing director la East Fund Managementberatung unde a supervizat investitii in Europa Centrala si de Est, si membru in board-ul AXA Pension fund Slovacia. Din 2001 este managing partner la HKK Private Equity Partners.

Wall-Street.ro: Cum va arata fondul de pensii Pensia Mea sub brandul Certinvest si care sunt planurile pentru dezvoltare?

Roland Haas: Au existat cateva motive pentru care fondul de pensii private facultative Pensia Mea cred ca a fost vandut: are putin peste 10.000 de participanti, un portofoliu de active de 41,5 milioane lei, iar investitiile nu au avut o performanta extraordinar de buna pana acum, desi la momentul lansarii, cand se afla in cadrul grupului britanic Aviva si era condus de Eugen Voicu, fondatorul si actionarul majoritar al Certinvest se afla intre primele trei fonduri din piata. Acest decalaj din prezent poate fi recuperat.

Un aspect care poate fi imbunatatit este legat de distributie. Evident ca acest fond trebuie sa creasca, din perspectiva participantilor, si, pentru a realiza acest lucru, ne vom concentra in special pe segmentul corporate. Astfel, pe langa reteaua existenta de distributie a Certinvest, vom dezvolta o echipa de vanzari adresata companiilor. Acest lucru nu a existat in trecut si cu siguranta va fi de mare ajutor in dezvoltare acestui fond de pensii pe viitor.

Majoritatea companiilor din Romania nu cunosc foarte multe despre beneficiile fiscale (pragul de deductibilitate pe an fiscal este de 400 euro pentru angajat si 400 de euro pentru angajator - n.r.) si de retentie a angajatilor oferite de programele de pensii private facultative, iar acest lucru reprezinta pentru noi principala problema. Am abordat deja mai multe companii pana acum si ne bucuram de un feedback pozitiv.

Wall-Street.ro: Cum comentati evolutia pietei de pensii facultative si ce estimari aveti pentru perioada urmatoare?

Roland Haas: Din punct de vedere al performantei fondurile de pensii private facultative din Romania au o evolutie foarte buna, constant uimitoare, care se datoreaza in mare parte si unei piete de obligatiuni cu randamente ridicate in ultimii ani. Dar, in prezent, randamentele instrumentelor cu venit fix sunt in scadere, ceea ce inseamna ca cel mai probabil in viitorul apropiat structura investitiilor va fi imperios axata preponderent pe actiuni si ca urmare limitarea curenta de alocare pe titluri listate va trebui ridicata.

(Legea pensiilor private prevede ca alocarea de investitii in actiuni listate la Bursa in cazul fondurilor de pensii poate atinge un nivel de pana la 50%. Cu toate acestea alocarea curenta a administratorilor nu depaseste 20-30%, situatie generata de o serie de reglementari separate din legislatia primara si secundara, cum ar fi: mecanismul de calcul si de incadrare in gradul de risc, mecanismul dee garantie minima relativa la piata si garantia absoluta prevazuta de lege in cazul Pilonului II de pensii private obligatorii, dar si alte aspecte, precum provizionul tehnic pe care administratorii sunt obligati sa-l constituie, foarte sensibil la expunerea pe actiuni. - n.r.)

Roland Haas: Fondurile de pensii private facultative se vor dezvolta cu siguranta, deoarce exista in continuare un potential foarte mare, iar acesta reprezinta si unul dintre motivele pentru care Certinvest a dorit sa fie parte a acestei piete. De altfel, pensiile private devin in toate tarile din Europa tot mai importante, pentru ca sunt din ce in ce mai putini bani in bugetele statelor, odata cu inversarea piramedei varstelor si sa fim realisti, acumularea privata de capital va juca un rol important asupra standardelor de viata, nu numai in Romania, ci peste tot in lume. Intr-o abordare macroeconomica, pot spune ca in urmatorii ani volumele gestionate de fondurile private de pensii vor deveni tot mai importante si vor creste substantial.

Sa nu uitam, totusi, ca Romania, in ultimii ani, nu a inregistrat evolutii tocmai pozitive in ceea ce priveste cresterea economica, iar acest lucru a avut implicatii si asupra ratei de economisire a populatiei. Acum, de cateva trimestre scenariile de crestere economica s-au imbunatatit, iar Romania are estimata una dintre cele mai mari cresteri ale PIB din Europa in 2015.

Wall-Street.ro: Ce masuri considerati ca sunt necesare pentru a optimiza sistemul de pensii private facultative?

Roland Haas: Pensiile private reprezinta un produs foarte bine structurat pentru utilizatorul final, din punct de vedere al avantajelor fiscale, al beneficiilor si al contributiilor, insa, in opinia mea, ceea ce ar putea fi schimbat putin ar fi legat de alocarea investitiilor. Pensiile private sunt planuri de economisire si investitii pe termen lung si, de aceea, ar trebui sa investeasca mai mult in actiuni listate si in private equity, de exemplu, decat in obligatiuni cu venit fix.

Daca facem o comparatie cu pensiile private din Statele Unite, vedem ca au o alocare de pana la 50-60% in fonduri private equity sau detineri directe in cadrul companiilor, o pondere de pana la 30% in actiuni listate si mult mai putin in obligatiuni. In Europa, tendinta este total opusa. Aici avem o alocare preponderent in obligatiuni si depozite si foarte putin catre private equity si actiuni listate. A sosit timpul pentru o schimbare treptata de paradigma.

Daca depui un euro intr-un fond de pensii private facultative astazi, il vei dori inapoi in 20-30 de ani. In acest interval de timp, poti fi sigur ca o buna alocatie de investitii in actiuni si private equity va aduce un randament mai bun decat orice obligatiune. Nu conteaza daca la finalul zilei actiunile au scazut cu 10%, de exemplu, deoarece la finalul unui an acestea pot urca si cu 50%.

Administratorii fondurilor de pensii ar trebui sa dispuna de o libertate mai mare in ceea ce priveste alocarea intre active, bazata in special pe performanta acestora din urma.

Roland Haas: Ar trebui majorate, de asemenea, limitarile de investitii si in ceea ce priveste piata de obligatiuni corporate, una extrem de atractiva, in contextul in care pana si randamentele obligatiunilor Germaniei sunt negative. Ar fi un moment bun sa facem tranzitia catre obligatiunile corporative, dar, bineinteles, fara a depasi categoriile de risc. Ati investi in obligatiuni elene sau mai degraba in obligatiuni IBM? In acelasi timp, nu as propune niciodata a alocatie de 10-20%, de exemplu, doar intr-o companie. Ar reprezenta un risc mult prea mare.

Pana la urma, ceea ce ne intereseaza din perspectiva temporala este unde ne vom afla in urmatorii 20-30 de ani, aspect implicit legat de cum vor evolua pietele financiare in aceasta perioada. Speranta mea, este ca vom trece la o cultura de investitii axata preponderent pe actiuni si private equity in Europa. Companiile trebuie sa fie capabila sa mearga pe piata de capital sa se listeze, sa stranga bani pentru a se putea dezvolta. De altfel, noile reglementari prudentiale europene, restrang accesul companiilor la sistemul bancar si, ca urmare, trebuie sa aiba posibilitatea de a accesa finantari din surse alternative, precum bursele si fondurile de private equity. De aceea, pensiile private sunt un instrument care ar putea ajuta mediul de afaceri sa se dezvolte.

Daca tot mai multe companii ajung sa-si incheie activitatea, impactul asupra economiei este negativ, pentru ca sa pierd locuri de munca, contributii bugetare s.a.m.d.. De aceea, spiritul antreprenorial din Romania trebuie sustinut, deoarece dispune de calitate, dar are nevoie de resurse pentru a se dezolta. Speram ca fondurile de pensii vor fi parte a acestui mecanism in viitor, prin investitii tot mai mari pe bursa si in fonduri de private equity, pentru ca in contextul actualelor reglementari nu pot face acest lucru.

Fondurile de pensii, piata de capital si investitiile in fonduri de private equity merg "mana-n mana". Daca ai o piata de capital dezvoltata, companiile se pot lista si strange bani de la investitorii institutionali, cum ar fi fondurile private de pensii, sau pot obtine finantari de la fonduri de private equity. Nu vad insa un fond de pensii investind direct intr-un start-up. Nu cred ca a fost cazul vreodata, dar poate investi intr-un fond de private equity care se focuseaza pe start-up-uri.

Certinvest si decizia de a prelua Pensia Mea de la Metropolitan Life:

Preluarea fondului de pensii facultative Pensia Mea de la Metropolitan Life, nu reprezinta primul contact al Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri mutuale, cu aceasta industrie. Fondata in anul 1994 de Eugen Voicu, Certinvest a intrat sub brandul Aviva, care a cumparat pachetul majoritar de actiuni, in 2007. Un an mai tarziu, compania devine Aviva Investors, pentru ca in 2010, Eugen Voicu sa rascumpere compania si sa o redenumeasca Certinvest.

Tot in acelasi an, Eugen Voicu devine CEO al Aviva Pensii, iar in 2013 Aviva Pensii devine APF, in urma preluarii de catre Metropolitan Life a operatiunilor din Romania ale Aviva si fondul de Pilon II fuzioneaza cu fondul Alico. In 2015, APF cu fondul de Pilon III este achizitionata de Certinvest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri