Directoratul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) vrea sa reia discutiile cu reprezentantii Nextebank pentru a stabili conditiile unei potentiale fuziuni, precum si sa acopere pierderile cumulate, prin reducerea capitalului cu 204,5 milioane lei, propunerile fiind discutate de actionari pe 28 aprilie.

Astfel, conducerea bancii solicita actionarilor sa aprobe reluarea discutiilor cu Nextebank, dupa ce in decembrie acestia au respins oferta de fuziune. Nextebank inaintase in luna noiembrie a anului trecut o oferta ferma revizuita pentru fuziunea prin absorbtie cu banca din Sibiu, controlata de Ilie Carabulea, insa actionarii nu au acceptat-o, imputernicind in schimb directoratul institutiei de credit sa majoreze capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioada de un an, prin emisiune de actiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in actiuni, noteaza Mediafax.

Pe 28 aprilie, actionarii vor discuta si propunerea de reducere a capitalului social cu 204,5 milioane lei (46,3 milioane euro), de la 314,6 milioane lei la 110,13 milioane lei, prin anularea a 2,04 miliarde actiuni, pentru acoperirea partiala a pierderilor cumulate ale bancii intregistrate la finele anului trecut. Operatiunea ar urma sa fie efectuata la jumatatea lunii iulie, iar anularea actiunilor se va face proportional cu cota de participare a fiecarui actionar.

Directoratul propune ca, ulterior, capitalul social sa fie majorat cu 135 milioane lei (30,5 milioane euro), la maxim 245,13 milioane lei, pentru a putea implementa planurile de dezvoltare a bancii. Majorarea se va realiza in luna octombrie, prin emisiune de actiuni cu valoare nominala de 0,1 lei, oferite actionarilor spre cumparare la pretul nominal, in baza exercitarii dreptului de preferinta. Titlurile ramase nesubscrise vor fi scoase la vanzare prin oferta publica sau plasament privat, la pretul de 0,11 lei/actiune. Actionarii vor mai aproba pe 28 aprilie bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, vor alege un membru al Consiliului de Supraveghere si vor stabili remuneratia pentru membrii acestuia aferenta anului 2015.

Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, inregistrand un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un castig de 38,4 milioane lei in 2013, dupa ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante. Banca avea la finele anului trecut o pierdere acumulata de 224,98 milioane lei. "Banca Comerciala Carpatica a ajuns in momentul in care actionarii trebuie sa ia decizii urgente si importante. Desi in prezent creditele neperformante sunt acoperite cu ajustari pentru depreciere, banca are nevoie urgent de modificari in structura actionariatului si sa atraga capital in vederea atingerii obiectivelor strategice de crestere", declara directorul general al bancii, Johan Gabriels in februarie, cu ocazia anuntarii rezultatelor bancii.

Activele totale ale bancii au scacut cu 20%, la 3,25 miliarde lei, ca urmare a diminuarii portofoliului de titluri.
BCC este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0515 lei/titlu, in scadere cu 14,88% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 190,35 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri