La sfarsitul lunii iulie, cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au raportat profituri de 326 milioane lei (92 milioane euro), cu 54% mai mare decat nivelul inregistrat la 31 iulie 2005, potrivit unui comunicat al UNOPC.
Cele mai mari profituri au fost obtinute de SIF Oltenia, cu 91 milioane lei (25,7 milioane euro), urmata de SIF Banat-Crisana, cu 83 milioane lei (23,4 milioane euro) si SIF Muntenia, cu 79 milioane lei (22,3 milioane euro), potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv din Romania (UNOPC).

SIF-urile inregistrau, la sfarsitul lunii iulie, un total al activelor nete de 6,5 miliarde lei (1,835 miliarde euro), ceea ce reprezinta o diminuare cu 0,2 % fata de nivelul activelor nete de la finele lunii anterioare. Totusi, activele nete au crescut cu 28,3% in lei (33% in euro) fata de finele anului trecut, conform NewsIn.

Evolutia de pe piata de capital a influentat eficienta SIF-urilor in mod diferit, deoarece gradul de expunere al acestora in actiuni cotate la ringul bursei este diferit. "SIF-urile cu cele mai mari expuneri pe piata bursiera, SIF Oltenia, cu peste 78% din total active, si SIF Moldova, cu peste 72% din total active, nu au reusit sa recupereze integral corectiile inregistrate in luna anterioara si nivelul investitiilor financiare pe termen scurt a avut inca de suferit", se arata in comunicat.

Astfel, nivelul activelor nete inregistrate la sfarsitul lunii iulie erau mai mici cu 1,26% la SIF Oltenia si cu 0,79% la SIF Moldova fata de luna anterioara. "Celelate SIF-uri au reusit insa sa recupereze corectiile din luna anterioara, inregistrand la finele lunii iulie cresteri de active nete cuprinse intre 0,23%, la SIF Banat-Crisana, si 0,77%, la SIF Transilvania", se precizeaza in comunicatul UNOPC.

Nivelul investitiilor financiare pe termen scurt al celor cinci SIF-uri au scazut si ele cu 1,4% fata de luna anterioara. "Tot la capitolul investitii finaciare pe termen scurt se remarca insa cresterea investitiilor in titluri de participare la fonduri deschise (OPCVM) si inchise (AOPC) de investitii, care s-a majorat in luna iulie cu peste 76%, principalul detinator al unor astfel de titluri fiind SIF Muntenia, cu peste 5 milioane lei, urmat de SIF Moldova cu peste 3 milioane lei, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia cu cate 0,5 milioane lei fiecare", se mentioneaza in comunicat.

SIF Muntenia, care este singurul detinator de titluri de stat, a redus detinerile din portofoliu cu 36%, de la 13,9 la 8,8 milioane lei. Volumul detinerilor in depozite bancare a cunoscut, in luna raportata, o diminuare cu aproximativ 1%, dar au ramas la un nivel de peste 250 milioane lei pentru cele cinci SIF-uri. Obligatiunile municipale si corporative ocupa o pondere mica in totalul portofoliului celor cinci SIF-uri, de doar 0,5% la sfarsitul lunii iulie, arata datele UNOPC.

Actiunile tuturor SIF-urilor au inregistrat scaderi fata de inceputul anului, insa cele mai mici scaderi le-au inregistrat actiunile SIF Transilvania, cu 6,2%, SIF Oltenia, cu 6,6%, si SIF Banat-Crisana, cu 6,9%. "SIF Moldova si SIF Muntenia mai au inca de recuperat corectii de peste 16%", se arata in comunicat.

"Nivelul de capitalizare inregistrat in luna iulie nu a reusit sa depaseasca suma activelor nete, reprezentand doar 89,7% din acestea, sau, exprimat in moneda europeana, 1,646 miliarde euro", se precizeaza in comunicatul UNOPC. i n luna iulie, doar capitalizarea SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia a depasit activele nete detinute.

Cele mai performante actiuni, in luna iulie, au fost cele ale SIF Oltenia, cu o crestere de 22,4%, ale SIF Banat-Crisana, cu un spor de 18,7%, si cele ale SIF Moldova, cu o majorare de pret de 16,7%. Preturile actiunilor SIF Transilvania si SIF Muntenia au crescut si ele cu peste 8,5%, arata datele UNOPC.

Titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate in luna iulie, in aceasta luna fiind inregistrate 12.406 tranzactii cu actiuni SIF Moldova si 11.394 tranzactii cu titluri ale SIF Oltenia. "Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc, in luna iulie, 7.881 tranzactii ce au insumat 2,23% din capitalul social", se mai arata in raportul citat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri