Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut vineri cu 0,02 bani, la 4,4157 lei, in contextul unei activitati foarte slabe in piata interbancara locala, in timp ce dolarul a coborat cu 1,96 bani, la 4,0582 lei, transmite Mediafax.

Joi, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4159 lei, iar pentru dolar de 4,1121 lei. Referinta francului elvetian a scazut cu 1,22 bani, de la 4,2418 lei la 4,2296 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4158 lei, fata de 4,4195 lei pe finalul sedintei de joi.
Volumele au fost foarte reduse in prima jumatate a zilei, de aproximativ cinci ori mai mici decat se inregistreaza in medie in acest interval al zilei. Schimburile au avut loc intre un curs minim de 4,4149 lei/euro si un maxim de 4,4182 lei/euro. In regiune, forintul si zlotul au stagnat.

Similar, pe pietele externe, dolarul a stagnat, la 0,9191 euro, iar francul elvetian a ramas neschimbat fata de joi, la 0,9577 euro.

Pietele financiare asteapta vineri datele privind piata muncii din SUA, care ar putea oferi noi indicii despre momentul de la care Rezerva Federala a SUA va incepe sa creasca dobanzile. Autoritatile americane vor publica date despre locurile de munca din economie, exceptand sectorul agricol.

Intarirea pietei muncii sporeste argumentele pentru o crestere a dobanzilor Rezervei Federale. Dobanzile mai mari din SUA fac mai atractive plasamente in cea mai mare economie a lumii si atrag inapoi fondurile care au parasit Statele Unite, in contextul politicii monetare foarte relaxate a Fed din ultimii ani, pentru a gasi randamente mai ridicate pe alte piete, inclusiv in multe din economiile emergente.
Activitatea de pe pietele financiare din mai multe tari este limitata vineri, inaintea Pastelui catolic, iar bursele din SUA si Europa de Vest sunt inchise.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat la 1,92% - 2,36%, fata de 1,91% 2,35% pe an joi, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au crescut la 1,81% - 2,28%, de la 1,8% - 2,26% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,49% pe an, de la 1,48% pe an in sedinta precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri