Cum incheie cursul saptamana: euro stagneaza, iar dolarul isi potoleste avansul

Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut vineri cu 0,02 bani, la 4,4157 lei, in contextul unei activitati foarte slabe in piata interbancara locala, in timp ce dolarul a coborat cu 1,96 bani, la 4,0582 lei, transmite Mediafax.

Joi, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4159 lei, iar pentru dolar de 4,1121 lei. Referinta francului elvetian a scazut cu 1,22 bani, de la 4,2418 lei la 4,2296 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4158 lei, fata de 4,4195 lei pe finalul sedintei de joi.
Volumele au fost foarte reduse in prima jumatate a zilei, de aproximativ cinci ori mai mici decat se inregistreaza in medie in acest interval al zilei. Schimburile au avut loc intre un curs minim de 4,4149 lei/euro si un maxim de 4,4182 lei/euro. In regiune, forintul si zlotul au stagnat.

Similar, pe pietele externe, dolarul a stagnat, la 0,9191 euro, iar francul elvetian a ramas neschimbat fata de joi, la 0,9577 euro.

Citeste si:
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Cursul leu-euro ar putea...

Pietele financiare asteapta vineri datele privind piata muncii din SUA, care ar putea oferi noi indicii despre momentul de la care Rezerva Federala a SUA va incepe sa creasca dobanzile. Autoritatile americane vor publica date despre locurile de munca din economie, exceptand sectorul agricol.

Intarirea pietei muncii sporeste argumentele pentru o crestere a dobanzilor Rezervei Federale. Dobanzile mai mari din SUA fac mai atractive plasamente in cea mai mare economie a lumii si atrag inapoi fondurile care au parasit Statele Unite, in contextul politicii monetare foarte relaxate a Fed din ultimii ani, pentru a gasi randamente mai ridicate pe alte piete, inclusiv in multe din economiile emergente.
Activitatea de pe pietele financiare din mai multe tari este limitata vineri, inaintea Pastelui catolic, iar bursele din SUA si Europa de Vest sunt inchise.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat la 1,92% - 2,36%, fata de 1,91% 2,35% pe an joi, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au crescut la 1,81% - 2,28%, de la 1,8% - 2,26% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,49% pe an, de la 1,48% pe an in sedinta precedenta.

Citeste si:
XTB: Cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94
XTB: Cursul Euro/RON ar putea...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Topul băncilor din România: cum arată clasamentul condus de clujenii de la BT
Setari Cookie-uri