Desi politele de asigurare RCA au adus mai mult de jumatate din veniturile brokerilor, dependenta de aceasta clasa a scazut anul trecut, apreciaza Victor Sraer, managing partner, Otto Broker. Cat despre ideea ca polita RCA “se vinde singura”, am putea ajunge la o astfel de concluzie "numai dupa ce gradul de cuprindere in RCA ar atinge cel putin 95%", considera brokerul.

"Intermedierea politelor RCA si CMR a generat pentru brokeri aproape 52% din veniturile totale obtinute din distributia produselor de asigurare in 2014 si cel mai probabil acest procent este mai mic fata de cel din 2013, tinand cont de faptul ca, la RCA, comisioanele sunt in scadere de mai bine de un an de zile. In acelasi timp, subliniez ca, la nivelul pietei de asigurari, ponderea RCA in veniturile asiguratorilor a crescut cu 13,6% fata de 2013. Practic, putem spune ca dependenta brokerilor de segmentul RCA a scazut in 2014, in timp ce pentru piata, in general, s-a inregistrat o crestere a dependentei fata de aceasta linie de asigurare", apreciaza Victor Sraer (foto).

In opinia sa, echilibrarea portofoliilor brokerilor se poate realiza totusi doar pe parcursul unei perioade de timp ceva mai indelungate, iar acest obiectiv poate fi atins numai daca este sustinut de o serie intreaga de factori, care nu tin doar de piata de asigurari, ci si de evolutia indicatorilor macroeconomici sau de implementarea unor reforme in cateva domenii cheie.

Clase de asigurari Total prime intermediate (mil. lei) % clasa in total prime intermediate Venituri din intermediere (mil. lei) % clasa in total venituri
Asigurari RCA + CMR 2.235 50,13% 408 51,98%
Asigurari CASCO 1.155 25,89% 167 21,30%
Asigurari de locuinta 390 8,74% 76 9,73%
Alte clase 680 15,25% 133 16,99%
Total asigurari generale 4.460 784
Asigurari de viata 94 85,38% 22 83,32%
Alte clase 16 14,62% 4 16,68%
Total asigurari de viata 110 26
Venituri neincadrate pe clase de asigurari 33
Total general la 31.12.2014 4.570 844

"Primul lucru de care avem nevoie este sa crestem calitatea serviciilor oferite de asiguratori si brokeri. Acest lucru poate fi atins prin imbunatatirea pregatirii profesionale a reprezentantilor pietei - asiguratori si brokeri, astfel incat sa putem recastiga increderea consumatorilor in sistem", apreciaza Victor Sraer.

RCA, o asigurare care "se vinde singura"?

Ar mai fi nevoie, de asemenea, in opinia sa, ca reformele in educatie sa puna accent si pe educatia financiara, care ar trebui sa fie obligatorie in invatamantul preuniversitar, iar autoritatile ar trebui sa se implice in campanii de informare a populatiei cu privire la beneficiile asigurarilor.

In plus, "piata de asigurari nu se poate dezvolta fara o crestere economica sustinuta, care sa revigoreze piata finantarilor sau sa genereze venituri mai mari pentru client. Nu in ultimul rand as mentiona deductibilitatile fiscale pentru asigurarile de locuinte, viata, sanatate sau pensii sau o reforma reala in sanatate", mai spune seful Otto Broker.

In ceea ce priveste ideea ca polita RCA “se vinde singura”, Victor Sraer considera ca "suntem inca departe de o astfel de situatie. Am putea ajunge la o astfel de concluzie numai dupa ce gradul de cuprindere in RCA ar atinge cel putin 95% si nu stiu daca putem spune ca aceasta este situatia in prezent.

De ce nu se cumpara mai mult CASCO?

"Sunt cel putin trei cauze importante - nu exista o oferta adaptata parcului auto invechit; increderea in sistem s-a deteriorat de la an la an, ca urmare a serviciilor oferite pagubitilor pe segmentul RCA, care se rasfrang si asupra zonei de CASCO; nivelul veniturilor disponibile nu ofera unui numar mare de consumatori resursele disponibile si pentru asigurari CASCO".

O situatie similara exista si la asigurarile facultative pentru locuinte, in cazul carora, trebuie spus ca volumul subscrierilor inregistrat pe acest segment de piata a fost influentat, din 2010 incoace, de modificarile succesive ce au fost aduse legislatiei privind asigurarea obligatorie PAD.

"Sa nu uitam ca ultima modificare legislativa a avut loc in a doua parte a anului 2013 si a produs efecte in 2014 asupra ambelor segmente de asigurari pentru locuinte - obligatorii si facultative. Din punctul meu de vedere, piata asigurarilor de locuinte se afla intr-o usoara crestere, dar evolutia poate fi analizata corect si relevant, luand in calcul comportamentul de consum, doar daca folosim date comparabile. Acest lucru va fi posibil incepand din 2015, prin comparatie cu 2014", conchide Victor Sraer.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri