Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a spus, marti, in Comisia pentru Control Bugetar a PE, ca pedepsirea functionarilor corupti nu este suficienta pentru eradicarea fenomenului, ci trebuie identificate si inlaturate riscurile si vulnerabilitatile care conduc la comiterea faptelor de coruptie.

Codruta Kovesi a adaugat, la audierea organizata in Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (PE) privind implementarea de catre Romania si Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei in cadrul MCV, ca "independenta procurorilor si stabilitatea institutionala", "asigurarea instrumentelor legislative si a resurselor materiale" sunt conditii esentiale pentru lupta eficienta impotriva coruptiei.

De asemenea, seful DNA a spus ca este esential ca actiunea justitiei sa nu fie blocata de "contrareactia persoanelor care se simt vizate de anchete". Investigatiile efectuate de procurorii anticoruptie au mobilizat un intreg sistem compus din politicieni din toate partidele si din oameni de afaceri, care se simt amenintati si care incearca sa isi mentina controlul asupra resurselor publice, a subliniat Kovesi.

Mai mult, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a spus ca au existat "incercari repetate de a limita eficienta investigatiilor", prin initiative de modificare a legislatiei anticoruptie, prin restrangerea instrumentelor folosite de procurori, prin propuneri de demitere a unor procurori cu functii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzati de infractiuni de coruptie.

Cele mai multe dintre aceste incercari au esuat, a adaugat Kovesi, datorita reactiilor venite din partea societatii civile si a partenerilor externi ai Romaniei, in primul rand fiind vorba de institutiile europene. Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marti, o audiere privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) in ceea ce priveste Bulgaria si Romania, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Scopul audierii este de a permite "o discutie profunda la nivelul PE pentru a evalua modul in care Romania si Bulgaria implementeaza angajamentele privind reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate".

La audieri participa secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kövesi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justitiei, Hristo Ivanov, precum si experti din Romania si Bulgaria dar si alte tari UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri