Traian Basescu a criticat reactia lui Victor Ponta privind amenintarea sefului Statului Major al armatei ruse la adresa Romaniei, spunand ca premierul nu ar fi trebuit sa raspunda cu declaratii, ci sa anunte ca Romania isi intareste capacitatea de aparare.

Traian Basescu a declarat, la Conferinta Regionala ”Sud-Est” a PMP, defasurata sambata la Galati, ca a vazut pozitia lui Victor Ponta privind amenintarea sefului Statului Major al armatei ruse la adresa Romaniei, afirmand ca premierul a raspuns ”cam pe acelasi ton si cu cuvintele” pe care le utiliza el cand era vorba de Ucraina, nu de Romania, noteaza Mediafax.

”Am observat, sigur nu-i momentul unei critici pe aceasta tema, dar am observat decalajul de intelegere. Am vazut pozitia premierului Victor Ponta legata de amenintarea pe care a facut-o seful Statului Major al armatei Federatiei Ruse la adresa Romaniei, ca este tinta pentru armata Federatiei Ruse. Si el a raspuns cum raspundeam - cam pe tonul si cu cuvintele pe care le utilizam eu cand era vorba de Ucraina si nu de tara ta. Sigur, plagiatorul ramane tot plagiator. Marea problema este ca atunci cand vorbesti de Ucraina - e un stat in afara NATO, un stat care nu era statul roman si un stat pe care noi tot timpul l-am considerat mult mai puternic decat noi din punct de vedere militar. Iar reactiile pe care eu le aveam la vremea la care Federatia Rusa sustinea separatistii din estul Ucrainei, cum ii sustine si acum, erau reactii politice care nu necesitau alt tip de reactie”, a spus Traian Basescu.

El a mai spus ca sefului Statului Major al armatei ruse nu ar fi trebuit sa i se raspunda cu declaratii, ci cu anunturi care sa arate ca ”s-a marit bugetul Apararii cu inca 0,2%”.

”Cand seful Statului Major al armatei Federatiei Ruse nominalizeaza Romania ca tinta nu i se raspunde cu declaratii, ci cu anunturi - se anunta ca s-a marit bugetul Apararii cu inca 0,2%. Asta este un raspuns de stat responsabil care reactioneaza la amenintare. Nu ai de ce sa intri in dispute cu seful Statului Major al armatei Federatiei Ruse, ci pur si simplu anunti ca iti maresti capacitatea de aparare prin finantare suplimentara. Este o observatie pe care o fac ca om bantuit de multe experiente in cei zece ani cat am fost presedintele Romaniei”, a mai spus Traian Basescu.

Fostul presedinte Traian Basescu s-a aflat, sambata, la Galati, unde a paticipat, ca invitat, la Conferinta Regionala ”Sud-Est” a PMP, eveniment la care au fost prezenti delegati din judetul Galati, cat si din judetele Constanta, Tulcea, Braila, Buzau si Vrancea.

Victor Ponta: Romania nu este o tara singura

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Romania este o tara sigura, pentru ca nu este singura, ci in alianta cu alte tari puternice si democratice, ca reactie la afirmatii ale unor oficiali rusi privind sistemul antiracheta NATO, adaugand ca nu accepta amenintari care sunt injuste si cu totul deplasate.

"Romania este o tara sigura, pentru ca nu este singura. Suntem intr-o alianta cu alte tari puternice si democratice, care impartasesc aceleasi valori ca si noi. Avem si obligatii, cheltuim mai mult pentru armata si pregatim militarii. Nu accept amenintari care sunt total injuste si cu totul deplasate", a spus Ponta, aflat la Beclean, in judetul Bistrita-Nasaud.

Joi, premierul Victor Ponta a postat un mesaj in care arata ca respinge amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse, privind tarile care vor gazdui sisteme antirachete ale NATO, si afirma ca acestea nu intimideaza autoritatile romane si nu schimba strategia Romaniei. "Resping categoric amenintarile si criticile formulate de diversi oficiali ai Federatiei Ruse! Nu ne intimideaza si nu ne schimba strategia!", scria Ponta pe Twitter.

Seful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat ca tarile europene care vor gazdui sisteme antiracheta ale NATO vor fi tinte prioritare ale Rusiei. ”Puterile non-nucleare care vor gazdui elemente antiracheta au devenit obiective prioritare ale reactiei militare a Rusiei", a atras atentia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicand ca sistemele antibalistice care vor fi montate in Romania si Bulgaria reprezinta o amenintare pentru tara sa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri