Misu Negritoiu, presedinte in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a declarat ca institutia va extinde odata cu a doua parte a anului testele de stres efectuate si pentru restul de companii din piata de asigurari, dupa ce se va incheia testarea primilor 13 asiguratori la sfarsitul lunii iunie, astfel incat pana in 2016, ASF sa aiba o radiografie completa a pietei.

ASF a selectat in luna februarie a acestui an firmele Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PwC, Mazars si Milliman pentru evaluarea activelor si pasivelor a 13 asiguratori, valoarea contractului fiind estimata la 12,3 milioane de lei, cu TVA, in vederea introducerii Solvency II. Evaluarea va fi realizata, pana la 30 iunie, de catre auditori si consultanti independenti, coordonati si supravegheati de catre un Comitet de Coordonare compus din reprezentanti ai ASF, Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si Comisia Europeana.

"Am lansat si se afla in curs procesul de auditare a pietei de asigurari pentru 13 societati de asigurare - 85% din piata de asigurari. In partea a doua a anului, testele de stres vor avea loc si pentru restul pietei de 15%, care aduna mult mai multe societati de asigurare de dimensiuni reduse, astfel incat la finalul anului sa avem o radiografie a capitalizarii si stabilitatii financiare a pietei de asigurari", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Acest proiect vizeaza evaluarea activelor si pasivelor societatilor de asigurare si analiza respectarii cerintelor de prudentialitate atat in conformitate cu reglementarile in vigoare, cat si cu standardele prevazute de Directiva Solvabilitate II, precum si efectuarea unui test de stres. Testarea la stres sau rezistenta la socuri a sectorului de asigurari va fi efectuata folosind standardele stabilite in legislatia Solvabilitate II (Solvency II) si va constitui un exercitiu relevant atat pentru asiguratori, cat si pentru ASF, in vederea implementarii noilor reglementari privind regimul de solvabilitate, de la 1 ianuarie 2016.

In prezent, in urma procesului de evaluare a ofertelor depuse, Mazars Romania evalueaza Astra Asigurari, Generali Romania si Omniasig VIG, iar Ernst&YoungAssurance Services pe Allianz-Tiriac Asigurari, Groupama Romania, Uniqa Asigurari, Asirom VIG. De asemenea, Pricewaterhousecoopers Audit evalueaza PAID Romania, Carpatica Asig si Exim Romania, in timp ce KPMG Audit si-a adjudecat Euroins Romania si AXA Life Romania. Totodata, Deloitte auditeaza ING Asigurari de Viata.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri