Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) aproape si-a terminat resursele, in contextul in care despagubirile solicitate pentru vatamari corporale pe RCA au crescut foarte mult. Cei de la FPVS mi-au dat de inteles ca acest gen de despagubiri se apropie cumva de "business"-ul de retrocedari, a spus Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii reprezinta o asociatie profesionala non profit constituita din companiile de asigurari care au dreptul sa practice asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei. Intrebat daca FPVS ar putea ramane fara bani, Misu Negritoiu a declarat ca "asta nu se va intampla niciodata. Drept urmare, FPVS a hotarat in adunarea generala (unde sunt reprezentanti ai societatilor de asigurari) sa majoreze contributia asiguratorilor pentru fond la 2%. Niciodata nu se va pune problema necompensarii victimelor reale si niciodata nu negociem durerea oamenilor din accidente, afectiunile pe care le au si despagubirea acestora".

El a adaugat ca sunt situatii in care cea mai mare parte a compensatiei pentru daune morale sau deces ajunge la avocati. "Ceea ce inteleg insa de la FPVS este ca acest gen de despagubiri se apropie cumva de business-ul de retrocedari. Sunt dosare pe care si noi le avem la protectia consumatorului in care o buna parte, daca nu majoritatea despagubirilor, nu au ajuns la victime, ci la intermediari. De fapt acest lucru reprezinta un factor stimulator care ne si impiedica sa luam o atitudine pentru ca noi vrem sa-i ajutam pe cei care trebuie despagubiti - victimele reale. Nu avem date ca sa-i raportam pe intermediari", a spus Misu Negritoiu.

Actionarii FPVS au aprobat cresterea contributiei de la 1% la 2% din volumul primelor incasate pe segmentul RCA, masura care a fost aplicata de la 1 ianuarie 2015. In exercitiul financiar din 2014, FPVS a inregistrat deficit, care in primele noua luni a fost de aproximativ 10 milioane de lei. Pentru a echilibra nivelul platilor efectuate cu veniturile din contributii, actionarii FPVS au decis, la 11 decembrie anul trecut, majorarea contributiei.

Un nou sistem de calcul pentru daune morale

Misu Negritoiu a spus, de asemenea, ca exista o initiativa in piata asigurarilor pentru realizarea unui ghid al despagubirilor care ar elimina intermediarii lacomi si jurisprudenta din schema daunelor morale. Mai precis, Institutul National de Medicina Legala (INML) a realizat un studiu cu privire la "Baremele traumatologice", la initiativa Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), pentru evaluarea prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vatamarilor corporale, printr-un sistem tabelar pe baza de puncte, pe fondul constatarii insuficientei sistemului pe baza de jurisprudenta.

"Ponderea despagubirilor pentru vatamari corporale si daune morale in total daune RCA a crescut de la 3% la 24%, intre 2008 si 2014. Asadar, o crestere de aproape noua ori, ca procent din total despagubiri. Daca luam sume absolute, cresterea este undeva la 20 de ori mai mare, platita ca despagubiri. In aceasta zona se intampla anumite lucruri total de neinteles", a declarat Sorin Greceanu, director general in cadrul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Studiul INML cu privire la "Baremele traumatologice", pentru evaluarea prejudiciilor nepatrimoniale ca urmare a vatamarilor corporale, isi propune reglementarea raspunderii civile delictuale pentru prejudicii produse de accidente de vehicule, precum si sistematizarea si consolidarea reglementari in materia asigurarii RCA si a organismelor implicate, prin utilizarea cadrului existent al Legii 136/1995, au aratat reprezentantii UNSAR la o intalnire cu jurnalistii.

Principalele motive pentru realizarea acestui studiu, sunt, in opinia UNSAR, practica neunitara a instantelor de judecata distorsioneaza calculele si proiectiile interne asupra primelor de asigurare viitoare, lipsa predictibilitatii si volatilitatea in acordarea despagubirilor de catre instantele de judecata, lipsa unui cadru sistematizat de calcul a unei despagubiri aferente vatamarilor corporale si/sau decesului si refuzul unor reasiguratori importanti (ex: Hannover Re, Scor Re) de a mai cota pe piata romaneasca de RCA.

INML introduce astfel un nou concept de evaluare a prejudiciului nepatrimonial, punctul traumatic, care va varia intre 0 si 200, nivelul maxim fiind pentru starea vegetativa permanenta:

  • sistem tabelar pentru vatamari si deces
  • punct traumatic (PT)
  • stare vegetativa persistenta (SVP)
  • scala traumatica intre 0 si 200 PT
  • nivel mediu prezumat

In ultimii ani, socieatile de asigurari s-au confruntat cu despagubiri pentru vatamari corporale si daune morale, din ce in ce mai ridicate, pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA), fapt ce a pus presiune pe cheltuielile asiguratorilor si tarifele RCA. Asiguratorii spera ca acest studiu sa fie transformat intr-un act normativ care sa ajunga in Parlament, cu scopul de a se uniformiza sumele pe platite pagubitiilor care au suferit vatamari corporale si daune morale.

Per total piata, in perioada primelor noua luni de anul trecut, a fost inregistrat un numar de 202.351 dosare de dauna avizate, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2013, cand au fost avizate 225.885 dosare. Numarul dosarelor de dauna platite in aceeasi perioada a inregistrat o scadere cu 11%, de la 228.962 dosare la 30 septembrie 2013, la 202.694 dosare la 30 septembrie 2014. Valoarea despagubirilor platite a scazut usor cu 1%, de la 1.401.787.275 lei la data de 30.09.2013, la 1.390.271.648 lei la data de 30.09.2014.

Dauna medie platita per total piata a fost in cuantum de 6.859 lei, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului 2013, cand dauna medie platita a inregistrat valoarea de 6.122 lei. Valoarea daunei medii platite pentru daune materiale a fost de 5.266 lei, mentinandu-se la acelasi nivel fata de perioada similara din 2013, respectiv 5.239 lei. Valoarea daunei medii platite pentru vatamari corporale si deces a fost la 30 septembrie 2014 de 63.308 lei, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului 2013, cand valoarea daunei medii era de 55.630 lei.

Sorin Greceanu arata ca studiul INML vizeaza "tratamentul nediscriminatoriu al persoanelor prejudiciate, furnizarea unui sistem de evaluare obiectiv care sa permita stabilitate, si predictibilitate in ceea ce privește cuantificarea prejudiciului nepatrimonial, scaderea costurilor directe legate de instrumentarea daunei, scaderea costurilor de reasigurare, scurtarea duratei necesare pentru instrumentarea daunei, standardizarea modului de stabilire a daunelor morale atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca si , nu in ultimul rand, regularizarea mai multor dosare pe cale amiabila cu impact in degrevarea instantelor judecatoresti".

Sursa foto: Shutterstock / Daune Morale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri