Misu Negritoiu, presedintele ASF, a declarat recent ca pana la cinci investitori straini sunt interesati de preluarea Astra Asigurari, companie aflata in proces de redresare financiara prin administrare speciala de peste un an, dar ca situatia treneaza din cauza unei "chestiuni de pret", in conditiile in care efortul de capital necesar pentru preluarea asiguratorului roman este unul substantial.

"Exista interes cu privire la preluarea Astra Asigurari. Avem potentiali investitori, din punct de vedere strategic si financiar, insa este pur si simplu o chestiune de pret la mijloc. Aceasta chestiune de pret inseamna ca injectia de capital realizata prin majorare ar trebui sa restabileasca societatea din punct de vedere al cerintelor de capital, atat pentru Solvency I, pentru ca dupa acest criteriu este judecata, cat si pentru Solvency II. Din aceasta cauza, efortul financiar al unui potential investitor este substantial si reprezinta singurul semn de intrebare daca achizitia va avea loc sau nu", a spus Misu Negritoiu.

In opinia sa, "Romania are nevoie de un jucator puternic pe RCA" care "sa formeze piata", pentru ca toti ceilalti (asiguratori RCA) traverseaza probleme financiare. Presedintele ASF a subliniat insa ca nu se poate spune cu certitudine daca vanzarea Astra Asigurari va fi realizata in viitorul apropiat, tocmai din cauza dimensiunii financiare exagerate in cadrul acestei achizitii.

KPMG, administratorul Astra Asigurari, se afla in faza de pregatire a prospectului de emisiune pentru majorarea de capital lansata recent, de aproximativ 430 milioane lei, care reprezinta circa 60% din activele companiei. Misu Negritoiu a aratat insa ca necesarul total de capital la Astra Asigurari "numai cu titlu de inventar" ar fi de 700 milioane lei, pentru a se incadra in Solvency I, iar dupa criteriile Solvency II (care se aplica din ianuarie 2016), ar fi de 1,4 miliarde de lei.

Falimentul Astra Asigurari, iminent

"Daca vom constata ca redresarea nu functioneaza si in speta majorarea de capital nu are rezultate, va trebui probabil sa declaram Astra Asigurari in stare de faliment si vom plati obligatiile societatii fata de asigurati din rezervele Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), de peste 900 milioane lei", a mai spus Misu Negritoiu. Situatia ar fi fost si mai delicata daca executarea silita a companiei Astra Asigurari pentru datoria de aproape 96 milioane de lei catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) nu ar fi fost suspendata provizoriu de catre instanta la solicitarea companiei de asigurari la mijlocul lunii aprilie.

De asemenea, conturile Astra Asigurari au fost blocate la inceputul lunii aprilie in urma declansarii procedurii de executare silita prin infiintarea popririi asupra acestora, dar administratorul special al Astra Asigurari, KPMG Advisory, a propus executorului judecatoresc esalonarea la plata a sumei. Astra Asigurari trebuie sa plateasca CNADNR suma de 93,9 milioane lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. La aceasta suma se adauga si cheltuielile de judecata.

"Astra Asigurari este in trei litigii pe acest dosar. Are un litigiu la Curtea e Apel prin care costesta hotararea judecatoreasca inititala, are un dosar la Inalta Curte prin care solicita suspendarea temporara a executarii si are un al dosar, care s-a rezolvat favorabil prin care a cerut suspendarea excutarii judecatoresti instrumentata de executor si unde a obtinut o suspendare pana cand se pronunta solutia de fond. Asadar, este un proces juridic destul de complex. Daca ramane definitiva hotararea cu privire la cele peste 90 de milioane de lei [...], din ce stiu eu, nu rezulta din cash flow-ul Astra Asigurari ca ar avea acei bani", a mai spus Misu Negritoiu.

Din 2016, ASF va putea scoate Astra Asigurari la mezat pe "bucati"

Misu Negritoiu a precizat ca, daca ar fi existat un cadru de rezolutie ASF ar fi putut interveni pe "bucati" in cazul Astra Asigurari, sa vanda "jumatate" din asigurator la un "pret rezonabil" si "probabil pentru partea care nu era vandabila" se gaseau alte solutii. "Astazi nu putem face asta. Este ca intr-un cos cu mere, marul stricat il strica si pe cel bun. Asta se intampla cu acest portofoliu. Daca am fi avut adoptata legea cu rezolutia am fi putut interveni la vanzarea activelor totale sau partiale. Astra Asigurari are si active bune si active proaste. Nu trebuie sa le tratezi pe toate la gramada. Singurul cadru legislativ pe care il avem este Legea 503/2004"

Ce dorea sa spuna de fapt Misu Negritoiu prin "cadru de rezolutie"? ASF si-a trasat un numar de cinci proiecte prioritare pentru anul 2015, printre care si un Proiect de Lege privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, care ar putea fi aprobat pana in vara sau cel tarziu pana in 2016, si sa sa asigure iesirea ordonata de pe piata a jucatorilor fara sanse de redresare, astfel incat sa nu fie antrenate costuri bugetare si sa fie protejate functiile economice vitale. Proiectul reprezinta de fapt transpunerea in legislatia din Romania a Directivei BRRD (Directiva 2014/59/UE) a Parlamentului European de instituire a unui cadru pentru redresarea si rezolutia institutiilor de credit si a firmelor de investitii, care se aplica institutiilor de credit si firmelor de investitii (SSIF) cu capital initial in valoare de peste 730.000 euro.

Directiva vizeaza crearea unui cadru comun european privind oferirea de prerogative si instrumente de lucru suplimentare pentru autoritatile competente nationale pentru prevenirea crizelor si solutionarea eventualelor incapacitati de plata intr-o maniera ordonata, prin asigurarea continuitatii activitatii institutiilor de credit si a firmelor de investitii si minimizarea costurilor suportate de contribuabili. Prin urmare, directiile proiectului de dezvoltare a cadrului de rezolutie se refera la: elaborarea cadrului legal, precum si a strategiilor si politicilor privind mecanismul de rezolutie; stabilirea masurilor organizatorice care sa asigure operarea eficienta a ASF ca Autoritate de rezolutie; definirea cadrului general de aplicare a mecanismului de rezolutie, precum si a modalitatilor de adoptare si executare a deciziilor ASF ca Autoritate de rezolutie.

Rezolutia propriu-zisa urmeaza sa se declanseze in cazul in care nu mai exista perspective rezonabile ca starea de dificultate majora cu care se confrunta o entitate sa poata fi inlaturata prin masuri alternative sustinute de sectorul privat sau prin masuri de supravegherecare sa conduca la restabilirea echilibrului. Mecanisme de baza care pot fi initiate de ASF sunt urmatoarele:

  • Vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali;
  • Transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durat limitata;
  • Separarea activelor (acest instrument se utilizeaza doar impreuna cu primele doua instrumente de rezolutie.

In combinatie cu mecanismele mentionate sau independent este prevazuta si posibilitatea de reducere a valorii instrumentelor de capital si de conversie a datoriilor in capital. Mecanismele de rezolutie nu presupun implicarea unui efort bugetar. In cazul infiintarii unei entitati-punte, capitalul initial va fi constituit din resurse la dispozitia Fondului de Garantare a Asiguratilor, rol de capitalizare ce va reveni ulterior unui Fond de rezolutie, care poate finanta si aplicarea unuia dintre instrumentele de rezolutie.

In februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala la Astra Asigurari, a suspendat dreptul de vot al actionarilor si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special. Administratorul special al Astra Asigurari, KPMG Advisory, a emis pe 18 martie 2015 o noua decizie de majorare a capitalului social al asiguratorului pentru suma de aproximativ 425 milioane lei. Pana in prezent actionarii asiguratorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societatii.

Deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari este o lovitura "de tip mafiot" din partea ASF, o decizie incalificabila, care va genera un soc international urias, declara anul trecut Dan Adamescu, actionarul majoritar indirect al liderului pietei. "Astra este perla industriei de asigurari, nu numai din Romania, ci si din estul Europei. Astra este mandria mea. Ceea ce s-a intamplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiara, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienti. Sa iesi cu cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a declarat Adamescu intr-o conferinta de presa, la acea vreme.

Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,754% si Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice. Cele doua societati sunt controlate de Dan Adamescu.

Conform deciziei, operatiunea de majorare a capitalului social se va desfasura in trei etape, actiunile nou emise urmand sa fie oferite atat actionarilor existenti, cat si unor investitori calificati, urmand ca actiunile nesubscrise in cadrul primelor doua etape sa fie oferite publicului. De asemenea, decizia prevede si posibilitatea tranzactionarii drepturilor de preferinta ale actionarilor existenti intr-o etapa premergatoare inceperii perioadei de subscriere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri