Sistemul bancar din Romania, alaturi de cel al altor state din Europa de Est, este printre cele mai expuse la riscurile valutare aferente imprumuturilor acordate in monede straine, se arata intr-un studiu al agentiei de evaluare financiara Standard&Poor\'s
Cu toate ca Banca Nationala a Romaniei a adoptat unele reglementari care au dus la o scadere cu 8% a ponderii imprumuturilor in valuta, la 56% din total, la sfarsitul anului 2005, nivelul ridicat al imprumuturilor in valuta, inregistrat in momentul de fata, face ca sectorul bancar romanesc sa fie extrem de vulnerabil. Romanii se imprumuta agresiv in valuta. In acelasi timp, moneda nationala a Romaniei este una dintre cele mai vulnerabile la riscuri, in pofida faptului ca banca centrala controleaza cursul", precizeaza raportul S&P.

Sistemul bancar din Ungaria, cel mai instabil

In prezent, imprumuturile acordate in moneda straina, pentru segmentul de retail, reprezinta circa o treime din totalul imprumuturilor acordate in valuta in tari ca Polonia si Ungaria. Totodata, ponderea creditelor in valuta din Ungaria a crescut anul trecut de la 43% la 50%.

Institutiile bancare din Ungaria, conform S&P, sunt cele mai vulnerabile la riscurile valutare pentru imprumuturile acordate in monede straine, din cauza unui colaj de factori cum ar fi acordarea de imprumuturi substantiale, in special persoanelor fizice si micilor intreprinzatori si a volatilitatii crescute a ratei de schimb.

Analiza avertizeaza ca o depreciere a monedei locale in Ungaria sau un proces de recesiune economica, ceea ce este foarte posibil sa se intample, poate avea consecinte grave asupra economiei tarii.

"Dimensiunea unei posibile crize financiare in Ungaria, indiferent daca aceasta survine pe fondul miscarilor volatile din pietele financiare, ar putea fi amplificata de impactul direct pe care ar putea sa-l aiba devalorizarea monedei locale asupra persoanelor care contracteaza imprumuturi ipotecare acordate in moneda straina", se arata in studiul citat. Forintul maghiar s-a depreciat cu 10 procente in acest an, in raport cu euro, pe fondul preocuparilor economice privind nivelul deficitului bugetar din Ungaria, dar si ca urmare a fluctuatiei globale inregistrate de pietele emergente.

Recent, autoritatile din Ungaria au introdus un program de austeritate bugetara pentru a restabili ordinea in domeniul fiscal, dar acest lucru va conduce la o diminuare a cresterii economice cu doua procente, in 2007.

Riscuri medii pentru Croatia si Polonia

Analiza citata mentioneaza ca riscurile sunt medii in cazul Croatiei si Poloniei, iar Slovacia, Bulgaria, Cehia si Slovenia au o expunere redusa la riscuri valutare aferente creditelor contractate de catre clienti. "In prezent, amploarea acestor riscuri nu este suficienta pentru a determina modificarea ratingurilor acordate bancilor din tarile mentionate.

Totusi, aceste riscuri ar putea influenta in sens negativ operatiunile viitoare de imbunatatire a ratingurilor", se mai spune in raport.
In Croatia, desi doar 13% din credite au fost acordate in valuta pana la finele anului 2005, o parte semnificativa a imprumuturilor denominate in kuna sunt consolidate in valuta.

Potrivit raportului, sistemul bancar din Republica Ceha este cel mai putin vulnerabil, intrucat creditele in valuta reprezentau doar 10% din total la finele anului trecut, iar cea mai mare parte a acestora fusese contractata de companii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri