"Speram ca la sfarsitul lunii mai sa venim cu un proiect de lege care va modifica statutul EximBank si care o va plasa ca banca de dezvoltare. (...) Daca am promova in iunie documentul de transformare a EximBank, ar putea deveni functionala in trei-patru luni. Implementarea este un proces care dureaza pentru ca atunci avem abia adevaratele produse ale bancii de dezvoltare", a declarat Enache Jiru intr-o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), citat de Mediafax.

El a aratat ca statul a optat pentru transformarea unei banci existente in banca de dezvoltare, respectiv EximBank, intrucat aceasta are experienta locala, iar extinderea sa nu implica bani de la buget, care ar fi fost necesari in cazul constructiei unei entitati noi. Guvernul va aplica la EximBank modelul bancii de dezvoltare din Polonia, unde reprezentanti ai EximBank, ai Finantelor si ai Fondurilor Europene au avut in martie o vizita de lucru.

Enache Jiru a mentionat totodata ca statul detine un capital de risc la EximBank, care va fi suplimentat. "Statul are oricum un capital de risc la EximBank, in baza acestuia EximBank isi asuma riscul. Vom suplimenta resursele la capitalul de risc, astfel incat sa cream spatiul de risc pentru noua banca de dezvoltare", a mai spus Enache Jiru.

Seful Trezoreriei, Stefan Nanu, a precizat in martie ca statul are la EximBank un capital de risc de circa 1,5 miliarde lei, suma care poate fi plasata in creditare printr-o paleta mai larga de instrumente. In acest context, aria de activitate a bancii se va extinde, precum si sectoarele unde va fi prezenta.

Sursa foto: Euro / Shutterstock