Sistemul bancar ar putea deveni profitabil in acest an, cu o rentabilitate financiara (ROE) estimata la 2,7% si un nivel de 3,9% anul viitor, in conditiile reducerii costurilor de risc cu creditele neperformante la un nivel de 2,8% in 2015 si 2,4% anul viitor, potrivit unui studiu al Deloitte.

Profitabilitatea bancilor a fost anul trecut afectata de curatarea portofoliilor de credite neperformante, pe care au fost nevoite sa le acopere intergral cu provizioane, scrie Mediafax.

Curatarea portofoliului de credite neperformante ar trebui sa permita o scadere semnificativa a provizioanelor nete in 2015-2016, care va conduce si la diminuarea costurilor riscului raportat la valoarea medie a creditelor.

"Costurile riscului din Romania au fost printre cele mai ridicate din regiune (4,0% in 2013) si s-au confruntat din nou cu un an dificil in 2014 (4,1%), deoarece bancile accelereaza amortizarea si provizionarea, dar se asteapta sa scada ulterior la 2,8% in 2015 si la 2,4% in 2016", arata datele unui studiu realizat de Deloitte la comanda Consiliului Patronatelor Bancare din Romania.

Totodata, veniturile nete raportate la valoarea medie a activelor bancare ar urma sa scada de la 5% anul trecut la 4,7% in acest an si 4,6% anul viitor, in timp ce raportul cheltuieli/venituri va creste de la 57,2% anul trecut la 59,4%, respectiv 59,9%.

"In Romania, perspectivele sunt relativ negative si se preconizeaza ca raportul cheltuieli/venituri va creste de la 55,7% in 2013 la 59,9% in 2016. In timp ce bancile din Romania se preconizeaza ca vor reduce in continuare cheltuielile, sectorul bancar se confrunta cu o diminuare a marjelor generata de ratele mai mici de dobanda si venituri mai mici din titlurile de valoare odata cu alinierea ratelor dobanzii.

Sistemul bancar ar urma sa inregistreze in acest an o crestere a activelor cu 2%, avansul preconizat pentru anul viitor fiind de 2,3%.
Scaderea veniturilor din dobanzi ar urma sa se amelioreze in acest an la 3%, pentru ca anul viitor sa treaca pe o crestere de 4%.

"Marja a fost sub presiune din cauza ratelor dobanzilor in scadere si a calitati deteriorate a activelor, insa ar trebui sa se stabilizeze pe parcursul acestui an, iar creditele ar trebui sa revina, de asemenea, pe un trend ascendent", se mentioneaza in studiu.

Raportul dintre veniturile nete din dobanzi si valoarea medie a activelor bancare va cobori usor si se va stabiliza in 2015-2016 la 2,7%. "Veniturile nete din comisioane ar trebui sa mentina cresterea la o singura cifra si aceasta sa fie mica (intre 1-3% pe an), care sa creasca odata cu volumele, cu vanzarile de tip cross-selling si cu produsele de investitii pentru a veni in intampinarea presiunilor concurentiale. Dat fiind faptul ca ratele dobanzilor se stabilizeaza la niveluri scazute, castigurile din activitatea de investitii in actiuni ar trebui sa faciliteze o crestere a veniturilor in 2015-2016. Se preconizeaza faptul ca veniturile mai mici vor genera o crestere a raportului de cheltuieli/venituri in urmatorii ani", se spune in raport.

In pofida eforturilor de ajustare a infrastructurii bancare la potentialul pietei din Romania, tendintele privind raportul cheltuieli/venituri nu se vor imbunatati in viitorul apropiat.

Sursa foto: Monede/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri