Romania se confrunta cu un deficit de analiza economica referitoare la implicatiile si costurile aderarii la zona euro, iar faptul ca se pledeaza pentru o aderare rapida denota o neintelegere a dezavantajelor acestui proces, sustine Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Aderarea la zona euro presupune nu numai convergenta reala. (...) Parerea mea este ca avem un deficit de analiza economica. Atunci, cu atata nonsalanta pledam pentru o aderare rapida! Inseamna ca nu intelegem care sunt problemele cu functionarea zonei euro si ca ai nevoie de convergenta reala pentru a rezista, pentru a nu te sufoca in zona euro", a explicat Daniel Daianu, citat de Agerpress.

In opinia sa, este bine ca se vorbeste despre convergenta reala, dar se spun foarte putine despre functionarea zonei euro. "Si asta, din varii motive, uneori din ratiuni de diplomatie, sa nu suparam pe unii sau pe altii. Dar se discuta in alte tari din rasaritul Europei. Cehia, maine poate intra (in zona euro — n. r.) si nu intra! Si nu vorbesc de euroscepticismul traditional al fostului presedinte, ci de analizele economice care se fac acolo. Si Polonia poate sa intre — si nu intra. Este adevarat ca tratatele (de aderare la UE — n. r.) te obliga, dar trebuie sa judeci foarte bine care sunt costurile si dezavantajele. Nu mai vorbim de faptul ca, batand la usa, nu esti primit automat", a explicat Daniel Daianu.

El a reamintit ca economia are nevoie de investitii pentru a-si majora potentialul de crestere. "Investitiile sunt esentiale pentru o crestere durabila! Repet o teza pe care cei care vorbesc in numele BNR o afirma in mod sistematic. Si oamenii lucizi din Guverne isi dau seama ca, daca ai taiat cheltuielile cu investitiile din nevoia de a reduce deficitele, trebuie la un moment dat sa incerci sa revii la o dimensiune a investitiilor care sa iti sustina o crestere economica pe termen lung, mai ales daca vrei sa depasesti cresterea potentiala care se invarte intre 2,5% si 3%", a subliniat Daniel Daianu.

Potrivit acestuia, economia Romaniei creste cu o medie de 3% in ultimii ani, ceea ce este la potentialul sau, intr-un context cu incertitudini foarte mari. Daniel Daianu a facut referire si la modificarea Codului Fiscal care, in opinia sa, presupune intrarea intr-un nou regim fiscal, avand in vedere amplitudinea schimbarilor prevazute.

"Pachetul fiscal trebuie sa protejeze echilibrele. Eu zic ca sunt oameni in Ministerul Finantelor si in Guvern care inteleg ca noul regim fiscal trebuie sa protejeze aceste echilibre nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung, pentru ca perioada dificila va continua in economia europeana si globala", a explicat Daniel Daianu.

Daniel Daianu: Trebuie grabit procesul de aderare la euro

Pe data de 9 aprilie, Daniel Daianu aprecia ca Zona euro are o relevanta geopolitica sporita in contextul crizei din Ucraina, iar procesul de aderare ar trebui grabit, fiind o alegere strategica in termeni geopolitici, in conditiile in care exista riscuri si costuri suplimentare pentru statele din regiune.

"Cred ca daca nu ai o economie puternica, zona euro te sufoca. Se intoarce zona geopolitica in Europa odata cu criza din Ucraina. In opinia mea, zona euro are mai multa relevanta geopolitica in momentul de fata si vedem acum un motiv suplimentar de a grabi procesul de aderare la zona euro", a declarat miercuri Daniel Daianu, prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara si fost ministru al Finantelor, la "Conferinta de Risc de Tara 2014" organizata de Coface.

El considera ca situatia din Ucraina ar putea genera o "erodare" cu 0,2-0,3 puncte procentuale a cresterii economice anticipate pentru statele din Europa Centrala si de Est in acest an, pe fondul costului incertitudinii, proximitatii geografice sau relocarii resurselor. "Este costul incertitudinii, problema proximitatii economice, unii vor sta pe ganduri daca sa faca unele investitii. Vorbim de realocarea resurselor, poate trebuie sa alocam mai mult pentru aparare, nu numai intr-o tara, ci in toata zona. Este problema securitatii aprovizionarii, pentru ca aprovizionarea in orice tara are un cost", a explicat Daniel Daianu.

FMI avertizeaza in raportul World Economic Outlook, publicat marti, ca redresarea economica din Europa Emergenta va incetini usor in acest an, iar o noua escaladare a situatiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative in regiune. Institutia include in categoria Europa Emergenta sapte tari membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia si Croatia, precum si doua state din afara UE, si anume Turcia si Serbia.

Potrivit economistului, criza din Ucraina testeaza capacitatea Uniunii Europene de a raspunde la o amenintare geopolitica. Totodata, el spune ca Romania si Bulgaria ar trebui sa adere la spatiul Schengen si sa-si intareasca economiile. In ceea ce priveste moneda euro, Daianu apreciaza ca este prea puternica la o paritate de 1,37 dolari/euro, in contextul in care zona euro are surplus de cont curent.

"E un avantaj cand ai un curs flotant, ca te poti ajusta, unele tari se plang ca nu au curs flotant. Dar este nivelul euro o problema? Dupa parerea mea, este o problema pentru ca noi trebuie sa judecam problemele zonei euro si ale Uniunii Europene nu prin prisma unei economii, cum este cea germana, euro este prea puternic pentru ca la nivelul zonei euro un surplus mare de cont curent si trebuie sa ne gandim la nivelul politicilor daca este intelept sa ai asa", a mai spus Daniel Daianu.

Citeste si:

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri