BRD Groupe Societe Generale a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat de 140 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat rezultatul din perioada similara a anului trecut, dupa ce costul net al riscului pentru credite neperformante s-a redus cu 54,5%, a anuntat banca.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat la 20%, de la 25% in martie 2014, in urma operatiunilor de curatare a bilantului realizata anul trecut, nivelul ramanand stabil fata de decembrie, noteaza Mediafax. Gradul de acoperire cu provizioane a urcat de la 71% la 73%, iar costul net al riscului a scazut cu 54,5% fata de primele trei luni ale anului trecut, ambele segmente, retail si non-retail, inregistrand imbunatatiri semnificative, se arata intr-un comunicat al BRD.

Segmentul retail include persoane fizice, persoane fizice autorizate/profesii liberale, entitati fara scop lucrativ mici si companii mici, cu venit sub 1 milion euro si expunere mai mica de 300.000 euro. Soldul creditelor nete acordate de grupul BRD clientilor retail a atins 17,2 miliarde lei, nivel relativ stabil fata de sfarsitul anului. Pentru persoanele fizice, soldul creditelor a urcat cu 0,3%, la 16,5 nmiliarde lei comparativ cu decembrie si cu 0,4% fata de martie, sustinute de creditele pentru locuinte.

Imprumuturile nou acordate prin programul Prima Casa au consemnat un avans de 40% fata de primele trei luni ale anului trecut. Finantarile pe segmentul non-retail au ajuns la un sold de 9,2 miliarde lei, in scadere cu 0,9% fata de decembrie, pe fondul continuarii limitarii investitiilor de catre companii, in timp ce soldul creditelor nete pe segmentul companiilor mari a crescut cu 1,3% din decembrie pana in martie.

Depozitele au inregistrat un avans de 3,8% comparativ cu martie anul trecut si au fost relativ stabile fata de sfarsitul anului, ajungand la 35,9 miliarde lei. Pe segmentul persoanelor fizice, economiile atrase au crescut cu 11% fata de martie 2014 si cu 4,4% de la finele anului trecut. Raportul credite nete/depozite se situa dupa primele trei luni la 74%, in scadere cu sapte puncte procentuale fata de martie 2014 si cu un punct din decembrie.

Venitul net bancar s-a redus cu 4,3%, influentat negativ de veniturile din dobanzi, evolutie cauzata de un efect de dobanda negativ si de volumul in scadere al creditelor non-retail. Celelalte venituri au crescut, datorita unor castiguri nete mai mari din instrumente derivate, custodie, administrarea activelor si active financiare disponibile pentru vanzare.

Cheltuielile operationale au crescut usor comparativ cu primul trimestru al anului trecut, inregistrandu-se reduceri ale costurilor imobiliare si de comunicatii, fiind in scadere si cheltuielile cu deprecierea si amortizarea, astfel ca banca a ajuns la un raport cost/venit de 53,5%. BRD este bine capitalizata, inregistrand un indicator de solvabilitate de 17,6% la nivel individual, conform Basel III, fata de 17,2% la decembrie 2014 si 15,6% in martie 2014.

Rentabilitatea anualizata a capitalurilor proprii se situa la 9,6% in martie, iar activele totale ale bancii erau de 45,8 miliarde lei. Actiunile BRD, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au inchis sedinta de tranzactionare la pretul de 10,95 lei/titlu, in crestere cu 0,55% fata de referinta. La aceasta cotatie, capitalizarea bancii este de 7,63 miliarde lei (1,73 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri