Cei care au intrat pe bursa in primele doua luni ale anului au inregistrat cele mai mari pierderi

Inceput de saptamana dezastruos la bursa. Dupa o luna de scaderi, mai mult sau mai putin abrupte, ieri cotatiile bursiere au intrat de-a dreptul in picaj, inregistrandu-se cea mai dramatica scadere din acest an. Indicele bursier BET - care urmareste cele mai tranzactionate actiuni de la bursa - a ajuns la nivelul din 2004. La finalul sedintei de tranzactionare de ieri, indicele BET scazuse cu 11,22 la suta, BET-C (care urmareste totalitatea actiunilor de la bursa) a scazut cu 9,78 la suta, iar indicele BET-FI (care caracterizeaza evolutia SIF-urilor) a picat cu 11,62 la suta.

Cel mai mult au avut de pierdut investitorii care au intrat pe bursa la inceputul acestui an, atrasi de castigurile spectaculoase de aproape 40 la suta. Nimeni nu are o explicatie pentru ce se intampla la bursa. Unii brokeri considera ca introducerea, de la 1 mai, a impozitului pe castigurile de pe piata de capital, prin metoda pro-rata temporis (prin care investitorii vor plati un impozit mai mare fata de cel comunicat initial de Finante) ar putea fi o explicatie. Insa nu pentru intreaga scadere a bursei. Inca de la inceputul sedintei de ieri, cotatiile au scazut drastic. "La un moment dat, toti vindeau, fara sa se mai uite la pret. S-au atins minime istorice de tranzactionare la multe actiuni. Dar nimeni nu are o explicatie exacta cu privire la scaderea bursei. Exista incertitudini in ce priveste scaderea atat de brusca a bursei din martie fata de februarie. Dinspre economie nu au venit semnale atat de proaste care sa determine aceasta cadere a bursei", ne-a declarat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

"Inca o sedinta de scaderi ca cea de azi, si impozitul se va introduce din toamna, pentru ca nu va mai exista nici un castig pe bursa", a mai spus Brendea. De mentionat, totusi, ca scaderea nu a intervenit pe un volum mare de tranzactionare, rulajul ajungand ieri la 231,4 miliarde de lei, fata de 400-600 miliarde lei cat se inregistra deseori in ianuarie-februarie. Ce se preconizeaza? "Dupa cum s-a incheiat sedinta astazi (ieri - n.n.), este clar ca scaderile vor continua si maine (azi - n.n.) Ma astept insa ca interesul cumparatorilor mari sa se manifeste, sa reintre in piata la un moment dat, tinand cont de cursurile mici de acum", spune Brendea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Marfa noua pe bursa la 10 ani dupa Lehman
Setari Cookie-uri