Constructia cu suma fixa fara fransiza si expunerea la catastrofa care decurge din politele de prim risc in sistemul de asigurari obligatorii de locuinta nu este sustenabila. Din pacate, ne gasim la mai bine de sapte ani intr-o situatie similara cu 2008, moment in care a fost lansat sistemul, apreciaza Aurel Badea, property insurance responsible, UNSAR.

"Odata cu 27 iulie 2013, politele facultative de locuinte s-au emis obligatoriu cu fransiza PAD - pentru riscurile de catastrofa, doar excedent peste suma asigurata de 20.000 sau 10.000 euro. Aceasta fransiza PAD a generat in 2014 scaderi semnificative pentru asigurarile facultative, de minus 35% in prime brute subscrise si de minus 29% ca numar polite - aproximativ 717.000. Concomitent, a avut loc o crestere in asigurari obligatorii, aproximativ egala in numar de polite - 755.000, dar semnificativ mai mici in prime brute subscrise. Astfel, la nivel de piata de asigurari de locuinte (facultativ, plus obligatoriu) avem o pierdere de prime de 140 milioane lei", a declarat Aurel Badea (foto).

Declaratiile au fost facute in cadrul Conferintei Asigurarilor Auto desfasurate cu prilejul FIAR 2015.

Conform datelor prezentate de Aurel Badea la FIAR 2015, anul trecut Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incasat prime brute subscrise pe baza politelor obligatorii de locuinte (PAD) in valoarea de 111,3 milioane de lei ( in crestere cu 52 milioane de lei comparativ cu 2013), in timp ce asiguratorii UNSAR care vand polite facultative de locuinte au incasat pe acest segment 357,4 milioane de lei din prime (cu 191 milioane de lei mai putin fata de 2013). Per total piata, insa, valoarea subscrierilor pentru asigurari de locuinte (obligatorii si facultative) a scazut cu 140 milioane lei, la 468 milioane lei.

Forma actuala a legii arata ca toate politele facultative se emit pentru cele trei riscuri acoperite de polita PAD (cutremur, inundatii si alunecari de teren) in exces peste polita PAD; Astfel, doua polite se vor emite: PAD + polita facultativa cu fransiza PAD, iar pentru prima data politele de asigurare obligatorie PAD se pot emite de toti asiguratorii care pot subscrie riscuri de catastrofa nu doar actionarii PAID.

"La 31 decembrie 2014, aproximativ 20% din locuintele din Romania erau asigurate facultativ si 18% obligatoriu. Gradul de penetrare in mediul rural este unul extrem de scazut (10,1% vs. 28,2% in mediul urban)", a aratat Aurel Badea. Potrivit acestuia, in topul celor mai reduse penetrari (circa 10%) se afla judetele Teleorman, Giurgiu, Vaslui, Gorj. Pentru PAID, aceste judete mentin penetrarea la aproximativ 8%.

"Pentru 31 decembrie 2015 estimam mentinerea umui grad de cuprindere in asigurare cu polite facultative in jurul cifrei de 20%. Daca cealalta componenta, practic institutiile care trebuie sa intervina si prin partea de constrangere nu o sa intervina niciodata, atuni vom ramane in zona de 20%. Nu stiu daca la acest nivel putem spune ca programul de asigurare este un succes si suficient pentru o catastrofa majora. Ar trebui sa fie cel putin 50%", a punctat Aurel Badea.

Puncte de reper pentru asigurarile obligatorii si efecte resimtite:

  • Iulie 2010 – incepe procesul de emitere a politelor obligatorii pentru locuinte;
  • Decembrie 2010 – Legea 260/2008 este modificata de catre Parlament. Proprietarii de locuinte care aveau polita facultativa in vigoare nu mai aveau obligatia sa incheie si polita obligatorie;
  • Iulie 2011 – sfarsitul "perioadei de gratie", dupa care autoritatile locale ar fi aplicat sanctiuni cetatenilor care nu au incheiata o polita obligatorie sau facultativa. Iulie 2011 a fost luna cu cele mai mari subscrieri facultative, profitandu-se de amenzile ce s-ar fi dat dupa 5 august 2011;
  • Mai 2012 – Iulie 2012 – ca urmare a neaplicarii amenzilor multe din politele facultative emise in aceasta perioada ca si "clone PAD" nu s-au mai reinnoit;
  • August 2012 – Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis o norma care prevedea revenirea la prima versiune a legii 260/2008 - obligativitatea detinerii de polita PAD;
  • Septembrie 2012 – norma este retrasa si se revine la forma legislatiei din decembrie 2010;
  • Iulie 2013 – Legea 260/2008 se modifica din nou si asiguratorii sunt obligati sa emita polite de locuinta facultativa numai cu fransiza PAD pentru cele trei riscuri.

Sursa foto: Media XPRIMM

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri