Daca la inceputul crizei financiare, Romania nu indeplinea nici unul din cele patru criterii de la Maastricht, acum sunt integral atinse si am ajuns pe un loc fruntas printre cele cinci tari care nu sunt membre ale zonei euro, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Succesul politicilor economice depind in mod esential de corelarea diverselor masuri de coerenta si consistenta Guvernului. Daca vom invata din propriile greseli, vom sti sa evitam luarea de masuri populiste. Reformele sunt punctul central ale viitoarei strategii economice a Romaniei, in domeniul transporturilor, unde avem cele mai mari intarzieri, in gasirea de solutii la somajul structural ridicat in randul tinerilor si poate si o noua reforma in sistemul edicatiei pentru a avea tineri mai bine pregatiti", a declarat Mugur Isarescu, la o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare.

Reprosurile se tin lant in dezbaterea publica vreme indelungata.

In opinia sa, criza financiara a demonstratca nu exista un substitut valid pentru politici economice coerenta si consecvente. "Regandirea erorilor de politica economica este in absolut toate situatiile un proces pe cat de dureros pe atat de necesar, chiar daca este greu de acceptat de catre publicul larg. In plus, daca ajustarile sunt mari, cum a fost cazul Romaniei, apare o problema socio-economica extrem de importanta cu repercursiuni economie. Reprosurile se tin lant in dezbaterea publica vreme indelungata si chiar avem motive sa ne intrebam de ce discursul public in Romania lasa de dorit", a mai spus Mugur Isarescu.

El a adaugat ca in perioada de expansiune economica, 2000 – 2008, se acumulasera constant dezechilibre macroeconomice majore stimulate in buna de fluxuri evazive de capital strain. "In Romania a fost o perioada de 10 ani de seceta cumplita de capitla strain, pentru ca dupa 2003, dupa aderarea la NATO sa asistam la o adevarata inundatie de capital strain. Impactul acestei supra-abundente de capital strain a fost amplificat de o orientare vadit pro-ciclica a politicii fiscale si o explozie a creditului, indeosebi in ultimii doi ani inainte de criza. In consecinta in 2009 Romania s-a confruntat cu deficite externe majore si fiscale, respectiv un deficit structural de aproximativ 8-9% din PIB si un deficit de cont curent de 12-14%".

Mugur Isarescu a adaugat ca acum, pentru ca lucrurile par sa fi fost depasite, vedem roadele si ele par pozitive. "Cresterea economica in prezent este nu doar robusta ci si sustenabila. Daca nu vom gresi din nou, va fi o crestere sustenabila, judecand dupa stanrdadele actuale la nivel european. Inflatia si deficitul sunt sub control, iar efortul de consolidare fiscala a fost printre cele mai ridicate".

Astfel, "daca la inceputul crizei Romania nu indeplinea nici unul dintre cele patru criterii de la Maastricht acum sunt integral atinse si am ajuns pe un loc fruntas printre cele cinci tari care nu sunt membre ale zonei euro dar vor sa adere la zona monetara unica. Primul pas il reprezinta stabilirea unor obiective realiste si bine definite care sa coaguleze toate fortele politice. Reformele sunt punctul central ale viitoarei strategii economice a Romaniei", a mai spus guvernatorul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri