Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat in primul trimestru din acest an un volum total nou finantat in valoare de 350 milioane euro, in crestere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului 2014, potrivit datelor ALB Romania, asociatia companiilor de leasing financiar.

Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 77% (270 milioane euro) autoturisme si vehicule comerciale; 20% (68 milioane euro) echipamente; 3% (12 milioane euro) imobiliare. La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 12% fata de aceeasi perioada a anului precendent.

Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, ponderile au ramas la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, autoturismele reprezentand, inca, o pondere majoritara de 49% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale usoare, cu 10%, precum si alte categorii de vehicule in proportie de 1%.

"Este imbucurator faptul ca rezultatele primului trimestru din 2015 continua sa consolideze evolutia pozitiva a industriei de leasing din ultima perioada, ceea ce ne face sa fim increzatori intr-o dinamica buna a pietei, care se va mentine pe tot parcursul anului. Cu atat mai imbucurator este faptul ca evolutia leasingului este in linie cu o dinamica buna a pietei auto si a economiei per ansamblu la primul trimestru al acestui an, context in care se evidentiaza inca o data rolul pe care industria de leasing il joaca in sustinerea cresterii economice, ponderea majoritara a finantarilor in leasing fiind alocate sectoarelor care au performat bine si la nivelul economiei: auto, agricol si cel al productiei", a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2014, la finalul primului trimestru al anului 2015 s-a inregistrat o crestere a finantarii echipamentelor agricole de la 24% la 26%, in tendinta similara cu finantarea sectorului constructiilor (de la 15% la 22%), cu finantarea echipamentelor medicale (de la 3% la 15%) si cu industria metalurgica (de la 6% la 7%).

„Ne exprimam speranta ca odata cu semnarea Protocolului de colaborare ALB - MADR pentru cofinantarea de catre IFN-uri a beneficiarilor finantarilor prin fonduri europene in cadrul PNADR, ponderea finantarii echipamentelor si a proiectelor destinate agriculturii sa inregistreze o crestere semnificativa. Aceste evolutii sunt o dovada clara a faptului ca leasingul financiar, prin flexibilitatea produsului, are capacitate de raspuns rapid la prioritatile economiei”, a declarat Adriana Ahciarliu, secretar general al ALB.

Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere dupa cum urmeaza: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 8% la 5%), finantarea tehnologiei din domeniul energiei de la 6% la 1% si industria textilelor si de incaltaminte (de la 4% la 1%). Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 3% din total finantari, fiind, in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile. Parteneriatul publicprivat inscrie o pondere de 0% indicand lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national.

Durata de finantare cel mai des intalnita este de 4-5 ani (30%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), 1 an (5%) si 7-15 ani (3%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 79% din total, urmat de cele captive producatorilor cu 17% si de companiile de leasing financiar independente, cu 4%.

ALB reprezinta 89% din piata de leasing financiar din Romania. ALB este membra a Federatiei europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Sursa foto: Shutterstock / Masina, leasing

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri