Calculatorul a schimbat radical tehnologia si a pregatit decorul societatii moderne. Similar, tehnologia contactless dispune de capacitatea de a transfoma economia in viitorul apropiat, spre o societate tot mai putin dependenta de cash, precum si, implicit, relatia dintre banci, consumatorul final si comercianti.

Bineinteles, atunci cand apare orice tehnologie noua exista insa si persoane care au retineri in a o adopta. In ciuda unei piete locale a cardurilor contactless aflata in crestere, romanii se arata inca reticenti cand vine vorba sa foloseasca noua tehnologie. Cristian Lia, manager cards administration ING Bank, declara in cadrul conferintei Banking 2.0 organizata de wall-street.ro, ca putin peste 20.000 de clienti fac tranzactii contactless, desi portofoliul contactless al bancii ajunge la 430.000. Mai exact, doar 4,6% din posesorii de carduri ING contactless le si folosesc la adevaratul potential.

"Am depasit plafonul de 1 milion de carduri din care 430.000 beneficiaza de tehnologia contactless. Estimez ca cifra de 430.000 se va dubla la finalul primului trimestru din 2015”, a mai spus Cristian Lia. Conform datelor transmise de banca, in aprilie 2015 portofoliul de carduri contactless (care permit efectuarea de plati de mica valoare fara a fi necesare introducerea in cititorul POS si tastarea codului PIN) a ajuns la peste 800.000, iar dintre acestea peste 100.000 au facut tranzactii contactless.

Piata de carduri contactless are potential de a creste semnificativ in urmatorii ani, totalul acestora fiind asteptat sa depaseasca 7 milioane, estima Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard, la aceeasi conferinta.

"Ma astept sa vedem in Romania peste 7 milioane de carduri contactless in urmatorii 2-3 ani. In momentul de fata, circa 10 banci locale emit si accepta carduri contactless si mai multe institutii de credit au decis migrarea intregului portofoliu catre acest segment. Acceptarea tehnologiei contactless va fi in crestere in anii urmatori. 11 din primii 20 retaileri din Romania, care genereaza peste 30% din volume, au trecut deja la contactless; am reusit sa ii convingem si nu a fost greu", spunea Cosmin Vladimirescu.

Numarul de carduri contactless emise in prezent in Romania depaseste cifra de 1 milion. Cosmin Vladimirescu a adaugat faptul ca pe plan local exista 7.000 de terminale contactless, reprezentand circa 6% din piata. Cifrele sunt in crestere si la nivelul bancilor. ING Bank, una dintre bancile care incearca sa migreze portofoliul de carduri spre tehnologia contactless, anticipa ca va ajunge la un portofoliu de 860.000 unitati in primul trimestru din acest an.

Ce banci din Romania ofera carduri contactless gratuit

De regula, comisionul de administrare perceput de bancile din Romania pentru cardurile de tip contactless variaza intre 10 si 50 de lei pe an, daca nu iti incasezi salariul la banca respectiva, la care se adauga un comision de emitere intre, care poate ajunge, de asemenea, la 50 de lei, rare fiind cazurile in care clientul nu este taxat in momentul emiterii cardului.

Daca exista insa un acord de tip virare venit intre banca si angajator sau, individual, intre institutia de credit si angajat, costurile scad simtitor. Dar, pentru a utiliza un card contactless aveti nevoie si de un cont curent activ, care implica, in acelasi timp, costuri de deschidere si administrare.

Wall-Street.ro a consultat ofertelor publicate pe site-urile bancilor si a centralizat informatiile obtinute telefonic de la consilierii bancari cu privire la ofertele pentru clientii care isi incaseaza salariul la o anumita banca, in urma unui acord de tip virare venit intre institutia de credit si angajator.

Banca Comision deschidere cont curent (lei) Comision administrare cont curent (lei) Comision emitere card (lei) Comision administrare card (lei)
ING Bank 0 0 0 0
Intesa Sanpaolo 0 0 0 0
Banca Transilvania 0 0 15 0
CEC Bank 0 2 0 0
Idea::Bank 0 2 0 2
Raiffeisen Bank 0 2,5 10 0
BRD 0 4 0 1,7*
BCR 0 4,5 10 1,5
Sursa informatii: site-urile si discutiile cu operatorii bancilor.
*Calcul wall-street.ro, pe baza valorii anuale perceputa pentru administrare card pe site-ul bancii.

Din tabelul anterior reiese ca ING Bank si Intesa Sanpaolo Bank sunt singurele banci unde cardurile contactless sunt "gratuite", bineinteles, daca sunt incasate venituri recurente la una dintre cele doua banci mentionate. Venit recurent inseamna venitul (ex. salariu, pensie, chirie, etc) incasat lunar in cont, in valoare de minim 700 lei / luna, in cazul ING Bank, de exemplu. In acelasi timp, comisionul de administrare si de retragere numerar (lei) la bancomatele ING Bank din tara este 0 lei daca in cont sunt incasate venituri recurente.

ING Bank vine cu o oferta speciala ING Card Complet de zero costuri pentru contul curent, card de debit contactless Visa, comision de interogare si retragere, precum si Internet Banking (inclusiv pe mobil), pentru cei care isi incaseaza salariul aici. Si platile si incasarile interbancare in lei catre orice banca locala sunt gratuite indiferent de incasarea sau nu a veniturilor recurente.

Similar, Intesa Sanpaolo Bank are costuri zero pentru salariati la pachetul Salariul Meu, cu card contactless Visa. Pentru urmatoarele pozitii, am centralizat comisioanele practicate de catre fiecare banca pentru un an de zile, atat in ceea ce priveste administrarea contului curent si cardului contactless (acestea fiind de regula, costuri lunare), cat si de deschidere cont curent si emitere card (taxate o singura data).

In zona mediana a tabelului din punct de vedere al dimensiunii comisioanelor pentru cardurile contactless atasate unui cont curent se pozitioneaza, in ordine, Banca Transilvania, CEC Bank si Idea::Bank. BT are un singur comision de emitere card contactless in valoare de 15 lei, in timp ce in cazul CEC Bank, exista un comision de administrare cont curent in valoare de 2 lei.

Practic, contactless-ul a inceput sa prinda putere la 4 ani dupa proiectul pilot desfasurat in 2009 de ING Bank si Printec, cand au fost instalate in premiera pentru Romania primele terminale contactless. Reteaua de acceptare a cardurilor contactless este relativ restransa si numara peste 6.000 de terminale instalate in hipermarketuri si supermarketuri, precum Carrefour, in retelele de farmacii Sensiblu si HelpNet, in restauratele KFC si Pizza Hut, in magazinele Orange, in magazinele Altex sau la accesul in statiile de metrou.

Din ofertele publicate pe site-urile proprii, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Garanti Bank si Carpatica, nu reiese ca ar comercializa carduri contactless.

Afla cat ai putea economisi cu ING Card Complet

Sursa foto: Plata cu cardul contactless / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri