Seful BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca a pledat pentru o suma mai mica atrasa de la FMI si Comisia Eropeana in 2009, fata de cele aproape 20 miliarde euro imprumutate, insa si-a dat seama ca ar fi gresit, pentru ca un nivel mare al rezervelor descurajeaza atacurile speculative.

"Stiti ca un nivel mare al rezervelor, chiar daca nu este folosit, este un descurajant al atacurilor speculative, pastreaza echilibrul pietei. Ca se tot intreba lumea de ce a luat Romania 20 miliarde euro (de la FMI si CE - n.r.). Acum i-am dat aproape pe toti inapoi. Am fost unul dintre cei care am pledat pentru o suma mai mica, acum imi dau seama ca as fi gresit. Era nevoie, in conditiile acelea de incertitudine, de zvonistica la nivel international. Acum s-au schimbat conditiile, aversiunea la risc este mult mai mica", a declarat marti Isarescu la conferinta "Viitorul modelelor de business bancar", organizata in cadrul evenimentelor dedicate aniversarii a 135 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, potrivit Mediafax.

Totodata, costul riscului asociat Romaniei s-a redus substantial, sub nivelul din alte state ale zonei euro, evolutie la care au contribuit si programele de reforme realizate in cadrul acordurilor cu institutiile financiare internationale.

"Am vazut ca un anunt al scaderii rezervei la Banca Nationala a creat asa, o impresie, ca sa nu spun altfel. E normal, ne adaptam. Trebuie sa nu ne uitam numai la cifrele brute, ci la indicatori. Noi, cand stabilim criteriile de performanta, in raport cu FMI, lucram cu date nete, rezervele internationale nete ale Bancii Nationale, adica rezervele proprii, eliminand valoarea rezervelor minime obligatorii sau valoarea imprumutului de la FMI, care acum nu mai e, asa ati vedea ca rezervele au crescut. Nu publicam cifra, probabil va trebui sa o publicam", a punctat guvernatorul.

El a aratat ca mentinerea unei rezerve internationale mari are costuri semnificative pentru BNR, insa "merita", pentru ca avantajele se rasfrang asupra economiei.

Principala cerinta FMI:...
Citeste si: Cerintele FMI: renuntarea la ajutoarele de stat

"Pe noi, la BNR, ne costa sa tinem o rezerva internationala mare, dar merita, pentru ca se duce sub forma unor avantaje substantiale in economia reala, marja de risc scade. Castigul pentru economia romaneasca este mai mare decat costul rezervelor pe care le tinem, al buffere-lor pe care le tine Ministerul Finantelor. Datoria publica neta, daca s-ar scadea cele 6-7 mld lei, cat sunt bufferele de la Finante - cam mari, dar nu ne bagam, asa cum nici ei nu se baga peste rezervele noastre - am vedea ca datoria publica nu a crescut", a mai spus Isarescu.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Isarescu: Un acord cu FMI, imposibil in viitorul apropiat