Actiunile Transelectrica vor fi, marti, pentru prima data, tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, actionarul majoritar, Ministerul Economiei, intentionand sa listeze in perioada urmatoare si Transgaz, Electrica Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia, Distrigaz Sud, Nord si Nuclearelectrica.
Transelectrica este si va ramane o societate profitabila desi nu va fi niciodata privatizata, afirma, recent, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Constienti de valoarea companiei care va ajunge marti la bursa, investitorii si-au facut planuri de achizitie din timp, stabilind de la bun inceput ca Transelectrica este o mina de aur. Tocmai de aceea, actorii pietei se asteapta ca in ziua listarii Transelectrica, BVB sa consemneze un record al tranzactiilor si a valorilor de tranzactionare.

Scoaterea pe bursa a unor pachete de actiuni la societati detinute de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) este necesara pentru stabilirea unei valori a acestor actiuni in conditiile in care alte pachete apartinand acelorasi companii au fost transferate catre Fondul Proprietatea, care urmeaza sa fie listat la randul sau.

Succesul ofertei publice initiale in cazul Transelectrica i-a convins pe oficialii MEC ca bursa poate fi un mecanism eficient pentru vanzarea de pachete de actiuni ale societatilor din portofoliu.

"Oferta publica derulata la Transelectrica a demonstrat ca aveam dreptate si ca solutia viabila pentru privatizari este procesul desfasurat prin Bursa de Valori Bucuresti, care trebuie sa se desfasoare cat mai des", declara, la inceputul lui iulie, ministrul Economiei, Codrut Seres. Acesta spunea ca urmatoare listata va fi Transgaz si ca pachete de 5% din capitalul social al filialelor Electrica privatizate: Moldova, Banat, Dobrogea si Oltenia vor fi scoase la vanzare pe bursa. Seres mai arata ca MEC intentioneaza sa puna pe bursa pachete similare si in cazul companiilor Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Nuclearelectrica urmand ca in doi ani sa ia in calcul si posibilitatea listarii Romgaz.

BVB a inceput la mijlocul lunii iunie derularea ofertei publice primare de vanzare a 10% din actiunile companiei nationale de transport al energiei electrice Transelectrica. MEC a scos la vanzare un pachet de 7.329.787 actiuni cu o valoare nominala de 10 lei noi.

Actiunile Transelectrica (simbol TEL-PV) au fost oferite la subscrierea publica prin sistemele de tranzactionare ale BVB la pretul de 16,8 lei noi pe actiune. Oferta de actiuni a fost suprasubscrisa de 6,46 de ori, investitorii depunand oferte pentru 47,38 de milioane de actiuni, in valoare totala de 796,08 milioane de lei (peste 200 de milioane de euro).

In perioada 2006-2013, Transelectrica intentioneaza sa investeasca 627,4 milioane de euro, cea mai mare parte din aceasta suma fiind alocata pentru modernizarea statiilor de transformare si pentru constructia de linii noi de transport a energiei electrice.

Potrivit datelor Transelectrica, remise recent agentiei NewsIn, in acest an compania vrea sa investeasca 140 de milioane de euro. Pentru 2007, informatiile preliminare arata un total al investitiilor in constructie si modernizare de 127,3 milioane de euro. In 2008, suma alocata pentru investitii va scadea la 95,5 milioane de euro. Astfel, in perioada 2006-2008, operatorul retelei de transport energie electrica, vrea sa aloce pentru modernizare o suma totala de 362,8 milioane de euro.

Pentru anul in curs, Transelectrica vrea sa deschida noi linii de transport energie spre Republica Moldova si Ungaria.

Compania de transport al energiei electrice a obtinut anul trecut un profit net de 126,8 milioane de lei (aproximativ 35 milioane de euro), in crestere cu 46,5% fata de 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri