Desi intermedierea financiara a scazut intre 2010 si 2014, a ramas evident dominata de piata bancara. 60% din PIB in 2014, a fost finantat prin intermedeiere bancara, in comparatie cu 11,6%, ponderea Bursei, a pensiilor private si a asigurarilor, a spus Misu Negritoiu (foto), presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Dimensiunea finantarii prin intermedierea financiara non-bancara in 2014 a fost de 11,6%, din care enumeram fondurile de investitii care sunt principala sursa pe piata de capital, fondurile de pensii si activele in asigurari. Exista un dezechilibru intre finantarea bancara si cea non-bancara. Rolul nostru (ASF - n.r.) in afara de protectia consumatorului si buna functionare a pietelor este sa si activam serviciile financiare nebancare", a declarat Misu Negritoiu.

Declaratiile au fost facute la conferinta Rolul pietelor financiare non-bancare in cresterea economica. La eveniment a participat si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Am incercat sa dimensionam serviciile financiare nebancare, sa aflam unde sunt din punct de vedere al finantarii PIB-ului. Vorbim in total, in ceea ce priveste sectoarele pe care noi le supraveghem, de o piata de 13,5 miliarde de euro, care inseamna 11,6% din PIB", a mai spus Misu Negritoiu.

El a adaugat ca diferenta dintre piata bancara si cele non-bancare este in continuare foarte mare si "ne incadram astfel intr-un trend al economiei europene dominata de piata bancara. Acest lucru nu se va schimba insa prea curand in Romania. Dupa cum o sa vedeti totusi intermedierea financiara nebancara a crescut in ultimii ani de la 9,3% din PIB la 11,6%", a mentionat presedintele ASF.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri