La momentul contractarii unui credit, unele banci accepta pe langa veniturile standard ale clientilor si alte tipuri de venituri pentru o bonitate mai buna, cum ar fi de exemplu veniturile din dividende, adica parte de profitul firmei care se da unui actionar, in raport cu actiunile pe care le poseda la acea firma.

In principiu, proportia luata in calcul difera de la banca la banca (chiar in cazul aceleiasi banci, in functie de analiza firmei de la care provin dividendele), la fel ca si documentele necesare, arata analistii Finzoom.ro, pentru wall-street.ro. La Banca Transilvania, dividendele sunt venituri eligibile. Se ia in calcul profitul repartizat pe dividende aferent ultimului an financiar incheiat si acest venit se pondereaza cu 80%. Mai multe detalii aici.

Veniturile din dividende sunt luate in calcul de Bancpost in proportie de 30% (credite negarantate) si 50% (credite ipotecare). Pentru a putea contracta un credit cu aceste venituri trebuie indeplinite urmatoarele conditii: compania sa aiba inregistrat profit in ultimii 2 ani si CA sa fie de cel putin 250.000 lei.

La BRD pentru a contracta un credit cu venituri din dividende, se va face o analiza a firmei. Pentru aceasta analiza va fi nevoie de: Bilant si Balanta pe ultimii 3 ani si Dosar juridic. BCR nu ia in considerare veniturile din dividende! La Raiffeisen Bank, pentru acordarea de credite garantate, conteaza aceste venituri la calculul de eligibilitate in proportie de 50%.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte accepta in calculul bonitatii clientului si veniturile din dividende in proportie de 75%. Finantarile acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt folosite atat pentru renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte, cat si pentru refinantarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte banci.

In cazul Credit Agricole - pentru credite garantate cu ipoteca imobiliara si doar ca venit aditional. OTP Bank: in proportie de 70%, ca venituri secundare. Vezi aici ce documente sunt necesare.

Olandezii de la ING Bank iau in considerare veniturile din dividende in proportie de 50%, iar la CEC Bank capacitatea de rambursare se analizeaza pe baza venitului mediu net lunar realizat din dividende, calculat prin raportarea la 12 luni a sumei cuvenite din dividendele nete realizate.

Mai multe detalii aici despre conditiile ING Bank si CEC Bank. Alpha Bank si Piraeus Bank iau, de asemenea, in considerare dividendele repartizate si solicita urmatoarele documente. Detalii aici.

Sursa foto: Venit disponibil / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri