Politicile Bancii Centrale Europene (BCE) contribuie la redresarea economica a zonei euro si nu au dus la o supraevaluare generalizata a activelor care ar pune in pericol stabilitatea financiara, a declarat sambata, la Barcelona, vicepresedintele institutiei financiare, Vitor Constancio.

"Politicile BCE functioneaza si au o contributie semnificativa la normalizarea conditiilor economice, pe termen scurt. Aceste politici vor ajuta economia pe termen mediu", a afirmat Constancio intr-un discurs. El a aratat ca masurile de stimulare adoptate de BCE reduc efectul negativ al scaderii productiei economice, provocata de ritmul lent de crestere economica, care favorizeaza somajul pe termen lung, relateaza Mediafax.

Pentru a imbunatati potentialul de crestere economica, pe fondul imbatranirii populatiei, zona euro trebuie sa se bazeze mai mult pe investitii, a spus Constancio, el cerand continuarea eforturilor pentru masuri structurale, care nu sunt responsabilitatea bancii centrale. Constancio a respins criticile ca masurile BCE de achizitii de obligatiuni pentru suplimentarea lichiditatilor reduc presiunea asupra guvernelor de a aplica masuri structurale.

BCE cumpara lunar obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro, in cadrul unui program de suplimentare a lichiditatilor de 1.100 de miliarde de euro valabil pana in septembrie 2016, care are ca scop stimularea economiei zonei euro.

Creditarea catre sectorul privat din zona euro s-a stabilizat in aprilie, dupa ce a crescut constant in 2014 si in primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate vineri de BCE, sugerand ca redresarea economica din zona euro nu accelereaza. Constancio a spus ca mentinerea dobanzilor la un nivel scazut pentru o lunga perioada de timp contribuie la cresterea valorii unor active, ceea ce ar putea provoca temeri legate de stabilitatea financiara, dar ca pana in prezent nu a avut loc op supraevaluare generalizata a activelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri