Romania va inregistra pana in 2019 cea mai mare crestere a creditarii in randul statelor din Europa de Sud-Est, cu un ritm mediu anual de 12,4%, pe fondul redresarii economice si al dobanzilor scazute care sustin cresterea cererii de imprumuturi, potrivit Raiffeisen Bank International (RBI).

"In urma mai multor ani de restructurari, bancile din Romania sunt acum bine pregatite sa extinda din nou creditarea", se arata intr-un raport publicat miercuri de RBI. Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa se alature Mecanismului Unic de Supraveghere al UE, prin semnarea unui acord de "colaborare stransa", pana la sfarsitul anului 2016. Acest fapt ar putea adauga noi presiuni asupra profitabilitatii bancilor, cu toate ca procesul este complex si ar putea inregistra amanari, potrivit RBI, scrie Mediafax.

Alt subiect care ar trebui urmarit este structura concurentiala a pietei bancare din Romania, in special in urma achizitiei recente a Volksbank de catre Banca Transilvania si a restructurarii si ajustarii afacerilor de catre BCR, detinuta de Erste Bank. Cele doua evolutii ar putea reduce semnificativ cota de piata a bancilor aflate in proprietate straina, in favoarea celor cu capital local, se arata in raport. Creditarea din Europa Centrala si de Est se va accelera in urmatorii patru ani, in timp ce cresterea creditelor neperformante si incetinirea activitatilor de imprumut vor reduce profiturile institutiilor financiare din Rusia.

"Continuam sa consideram Polonia, Cehia si Slovacia drept piete cu crestere rapida. Pietele din Ungaria si Romania, care se redreseaza, ar putea fi incluse si ele in aceasta categorie", considera autorii raportului, Gunter Deuber si Elena Romanova. In estul Uniunii Europene si tarile balcanice, creditarea va creste cu peste 8% pe an, in perioada 2015-2019.

Operatiunile de creditare din fostele state comuniste sunt dominate de bancile occidentale, respectiv de Raiffeisen, UniCredit, Societe Generale si Erste Group Bank. In urma crizei financiare din 2008, bancile au fost nevoite sa isi curete bilanturile, iar in prezent pot sa profite de beneficiile restructurarii. Ratele de crestere nu vor reveni insa la nivelul anterior crizei, iar profitabilitatea din acest an s-ar putea situa sub nivelul din Europa Occidentala, pentru prima oara dupa anul 2000, se arata in raport.

RBI anticipeaza ca Romania va inregistra pana in 2019 cea mai mare crestere a creditarii la nivelul Europei de Sud-Est, de 12,4% pe an, mai putin de o treime fata de avansul de 40% pe an consemnat in perioada 2000-2010. In Europa Centrala, cea mai mare crestere va fi inregistrata de Polonia, cu o medie de 8,8% pe an, urmata de Slovacia, Cehia si Ungaria, tara in care creditarea a scazut cel mai mult in ultimii cinci ani.

Raportul noteaza ca profiturile bancilor occidentale in Europa Centrala si de Est raman constranse partial din cauza concurentei. In Polonia si Croatia bancile risca posibile pierderi, din cauza divergentelor politice si cu autoritatile de reglementare, legate de creditele ipotecare in franci elvetieni. "Din acest motiv consider ca anul 2015 va fi un an de tranzitie in care este probabil ca bancile sa inchida segmente de afaceri si chiar sa iasa complet de pe unele piete", afirma directorul general al Raiffeisen, Karl Sevelda, intr-un comunicat care insoteste raportul.

In privinta ponderii creditelor neperformante, 2014 a fost un an de cotitura pentru Europa Centrala si de Est, inregistrand primul declin dupa mai multi ani de cresteri. In Romania, de exemplu, rata creditelor neperformante a scazut de la 21,9% la 13,9% la sfarsitul lui 2014, dupa masuri adoptate de BNR pentru accelerarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor.

Profitabilitatea bancilor din regiunea ECE a avut o evolutie mixta in 2014. Rentabilitatea capitalurilor proprii (RoE) la nivelul regiunii a atins anul trecut 6,9%, cel mai redus nivel dupa anul 2000, reflectand in primul rand noile reglementari europene care impun bancilor sa constituie rezerve mai mari de capital. In al doilea rand, trei piete din regiune, respectiv Ungaria, Romania si Ucraina, au inregistrat anul trecut niveluri negative ale RoE, de -11%, -12,5%, respectiv -30%.

La sfarsitul lui 2014, activele din sectorul bancar al Romaniei se ridicau la 90,48 miliarde de euro, in scadere cu 0,7% comparativ cu 2013, reprezentand 60,6% din PIB. Soldul total al creditelor se ridica in decembrie 2014 la 47,55 miliarde de euro, in declin cu 3,1% comparativ cu 2013, ponderea in PIB fiind de 31,8%. Rata creditelor neperformante era la sfarsitul lui 2014 de 13,9%. BCR este lider de piata in Romania in functie de active, cu o cota de 16,2%, urmata de BRD (12,4%), Banca Transilvania (9,8%), Raiffeisen si UniCredit (7,9%). Alte banci cu operatiuni in Romania acopera 45,9% din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri