La o saptamana dupa demisia inspectorului general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ionel Oprea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis desfiintarea postului sau si al celui similar din piata Rasdaq si preluarea atributiilor de de catre Directia generala supraveghere din CNVM
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis marti preluarea atributiilor inspectorilor generali ai Bursei de Valori Bucuresti si Rasdaq de catre Directia generala supraveghere din cadrul CNVM, a informat un comunicat transmis de autoritatea de reglementare a pietei. Ca urmare a acestei decizii, inspectorului general al Rasdaq, Emilian Popescu Moscu i-a fost revocata numirea, acesta fiind la dispozitia CNVM, se arata in comunicat.

"Decizia CNVM este rezultatul parcurgerii unui proces firesc de transformare a arhitecturii pietei de capital din Romania, pe coordonatele europene stabilite de Legea nr. 297/2004 privind piata de capital", a afirmat citat de NewsIn Ciprian Ene, purtator de cuvant al CNVM. Numirea unui inspector general al Bursei de Valori si a Rasdaq era necesara pana la transformarea BVB in societate comerciala pe actiuni, integral privata, si unificarea acesteia cu piata Rasdaq pentru crearea unei piete de capital unice, se mentioneaza in informatiile transmise de CNVM.

Noua arhitectura a pietei de capital din Romania se afla acum in etapa de finalizare, proces ce justifica renuntarea la institutia inspectorului general, atat la BVB, cat si la Rasdaq, intr-un moment in care responsabilitatile legale privind prevenirea si detectarea abuzului de piata, prevazute inclusiv de legislatia comunitara, trebuie asumate atat de CNVM, cat si de operatorii de piata.

Nici pana in prezent, nici pe viitor, competentele de supraveghere ale CNVM nu s-au rezumat la atributiile inspectorilor generali, acestea exercitandu-se atat prin intermediul directiilor de specialitate din CNVM, cat si prin atributiile ce revin, in acest sens, inclusiv operatorilor de piata. Mai mult decat atat, caracterul privat al BVB si Rasdaq face ca prezenta unui reprezentant al statului in aceste structuri sa nu isi mai gaseasca ratiunea.

In acest context, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare precizeaza ca renuntarea la institutia inspectorului general nu va afecta supravegherea pietelor reglementate, fiind doar o masura de ajustare structurala a CNVM, in acord cu stadiul actual de dezvoltare al pietei.

Ionel Oprea a demsionat in data de 23 august motivandu-si gestul prin lipsa de claritate a statutului de supraveghetor si a rolului sau in cadrul institutiei. El a criticat si intarzierea adoptarii Regulamentului Bursei si lipsa unui acord intre CNVM si BVB.

"Decizia CNVM de a renunta la institutia inspectorului general al pietelor reglementate, decizia domnului Ionel Oprea de a demisiona din functia de inspector general al BVB si discutiile pe marginea Codului Bursei sunt evenimente distincte, fundamentate de ratiuni proprii fiecaruia dintre ele", se arata in comunicatul CNVM.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri