Castigul net al companiei Transelectrica, din oferta publica de vanzare, a fost de 112,55 milioane lei (31,88 milioane euro), dupa ce a platit costuri legate de listare in valoare de 10,59 milioane lei (3 milioane euro), potrivit lui Razvan Purdila, director in companie
Compania a vandut, prin oferta publica initiala, 10% din actiunile sale si a obtinut 123,14 milioane de lei (34,88 milioane de euro).Costurile listarii companiei Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti s-au cifrat la trei milioane euro (10,59 milioane lei), a spus Purdila, care este directorul pentru cooperare internationala si piata de capital al companiei Transelectrica. Suma reprezinta 8,6% din valoarea actiunilor vandute in cadrul ofertei publice si 1,43% din capitalul social al companiei.

Comisionul intermediarului financiar (comisionul de succes) a fost de 2,25% din valoarea vanduta a ofertei publice, fiind singura componenta variabila a contractului de intermediere, a explicat Purdila. La acest comision s-a adaugat suma de 150.000 euro pe care compania a platit-o intermediarului pentru intocmirea documentatiei necesare listarii, care a fost platit esalonat.

Taxele si comisioanle platite catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si catre Bursa de Valori Bucuresti "au fost in conformitate cu regementarile acestor institutii", spun oficialii companiei, citati de NewsIn. Potrivit reglementarilor CNVM comisionul perceput pentru astfel de operatiuni este de 0,15% din valoarea ofertei. La Bursa de Valori Bucuresti s-au platit doua comisioane de 0,1%, pe care institutia le percepe pentru inscrierea la cota si pentru tranzactionare, au precizat reprezentantii companiei.

in plus, compania a avut costuri legate de campania de promovare, de tiparirea si distribuirea prospectelor si de organizarea adunarii generale a actionarilor. La acestea s-au adaugat sumele cheltuite pentru consultantul juridic, pentru audit si pentru autentificarea documentelor, au mai spus reprezentantii companiei.

Raiffeisen Capital and Investment, Alfa Bank si BRD Securities, intermedirii listarii

Listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti a fost intermediata un consortiu format din Raiffeisen Capital and Investment, Alfa Bank si BRD Securities. in costurile totale ale listarii, de trei milioane euro (10,59 milioane lei), sunt incluse atat comisionale consortiului care a intermediat listarea cat si comisioanele care trebuie platite catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

La sfarsitul lunii iunie, Bursa de Valori Bucuresti a renuntat la la tarifele de procesare si admitere la tranzactionare pentru companiile care incheie procesul de listare pana la sfarsitul anului 2006 si deruleaza oferta publica prin intermediul BVB.

Deoarece Transelectrica are nevoie de investitii masive in tehnologie, lucru consemnat de analistii de la agentiile de rating Moody's si Standard&Poor's, analistii presupuneau, anul trecut, ca Transelectrica s-ar putea lista chiar la Bursa de la Londra, unde, potrivit, oficialilor pietei de capital romanesti, costurile de listare sunt mai mici ca la Bucuresti.

insa, explica sefii Transelectrica, listarea companiei nu s-a facut "in intersul strict al companiei", ci a avut ca scop intarirea pietei de capital romanesti si a facut parte din asa numitul program "O piata puternica", initiat de guvern. Pe de alta parte, pentru a fi un succes, listarea la Londra ar fi presupus vanzarea unui pachet de actiuni mai mare decat cel de 10% din capital oferit la Bucuresti

"Decizia de listare a companiei a apartinut Ministerului Economiei si Comertului, care este actionar majoritar. Exista posibilitatea listarii companiei si la o bursa straina, chiar la Bursa din Londra", a admis Purdila, dar conditiile impuse de institutia engleza sunt peste puterile noastre acum. Pentru piata din Londra cel mai mic free-float este de trei ori mai mare decat ceea ce poate sa ofere compania in acest moment".

Transelectrica, in top 10

Potrivit directorului de comunicare internationala si piata de capital al companiei Razvan Purdila in urmatorii ani, compania se va concentra tot asupra pietei de capital din Romania, dar nu exclude nici listarea la o bursa externa, decizia apartinand, insa, actionarilor.

Capitalizarea bursiera a companiei a fost estimata la 350 milioane euro iar ponderea estimata in capitalizarea totala a bursei este de circa 2,1-2,5%, ceea ce ar situa-o pe locul 7 in top, dupa Petrom, BRD-GSG, Alro, Banca Trasnilvania, Rompetrol Rafinare Constanta si Oltchim. si imediat inainte celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Potrivit prospectului de Oferta publica al companiei, din cele 7,3 milioane de actiuni scoare la vanzare, 60% sunt destinate investitorilor care subscriu minim 500.000 de lei noi, restul de patruzeci fiind rezervate investitorilor care investesc intre 2.000 si 500.000 de lei noi.

Valoarea totala a pachetului scos la vanzare de Ministerul Economiei si Comertului se ridica la 123,14 milioane de lei (34,88 milioane de euro). Capitalul social al companiei este aproximativ 732,97 milioane de lei, divizat in aproximativ 73,29 milioane de actiuni. Statul detine 76,5% din capitalul social al companiei, restul de 13,5% fiind detinut de Fondul Proprietatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri