Specialistii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) au initiat un proiect de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundatii, alunecari de teren), incepand cu data de 1 ianuarie 2007
Proiectul va fi supus spre dezbatere publica, in conformitate cu dispozitia ministrului administratiei si internelor Vasile Blaga, informeaza Rompres. Potrivit demersului legislativ al MAI, sunt exceptate de la incheierea unei astfel de asigurari locuintele de serviciu si cele de necesitate. Pentru acestea obligatia de a le asigura revine persoanelor sau autoritatilor desemnate sa le administreze.

Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie, fiind sanctionata cu o amenda de la 100 lei la 500 lei. De asemenea, se amendeaza, cu o valoare cuprinsa intre 500 lei si 1.000 lei refuzul asiguratorului de a asigura o locuinta.

Actul normativ instituie doua niveluri minime ale valorii asigurarii obligatorii a locuintelor, in functie de natura materialelor de constructie. Astfel, pentru locuintele cu structura din beton armat sau metal ori cu peretii din caramida arsa sau similare valoarea asigurarii obligatorii este de 20.000 euro, cu achitarea unei prime de asigurare de 20 euro. Pentru locuintele cu peretii din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau similare, valoarea asigurarii obligatorii este de 10.000 euro, cu achitarea unei prime de asigurare de 10 euro pe an.

De asemenea, exista si posibilitatea asigurarii locuintei la o valoare mai mare decat cea minima obligatorie, caz in care segmentul din asigurare corespunzator diferentei dintre valoarea totala asigurata si valoarea minima obligatorie este guvernat de reglementarile specifice asigurarilor generale facultative.

Pentru persoanele care ocupa locuinte sociale, respectiv pentru cele beneficiare de ajutor social, se instituie unele facilitati, in sensul ca pentru acestea prima de asigurare se suporta integral sau, dupa caz, partial de catre autoritatile locale.

Proiectul a fost initiat de specialistii MAI ca urmare a faptului ca Romania este o tara expusa la dezastre naturale, in special inundatii, alunecari de teren si cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale semnificative si chiar pierderi de vieti omenesti.

Numai in urma inundatiilor din aprilie-septembrie 2005 au fost afectate 44.800 de case, mare parte din acestea fiind distruse. Costurile de reconstructie a acestor locuinte au fost evaluate la peste 11 milioane euro.

Proiectul de lege este afisat si poate fi consultat pe pagina de Internet a MAI, www.mai.gov.ro, precum si la Centrul de Relatii cu publicul al MAI, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti. Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la actul normativ sunt asteptate pana pe data de 28 septembrie a.c. la adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro sau la adresa postala mentionata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri