Esecul unei intelegeri de ultim moment intre creditorii internationali si Grecia va duce inclusiv la o explozie a riscului de creditare in Romania, Bulgaria, Croatia si Ungaria, potrivit economistului sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, care compara situatia cu cazul falimentului Lehman Brothers.

"Pluteste in aer exact acelasi sentiment care plutea inainte de defaultul Lehman. Imi amintesc ca eram printre putinii care au prevazut ca Lehman nu va reusi sa se mentina la suprafata, in timp ce Rezerva Federala si piata, in general, tot «vedeau» solutii de ultim moment. Decizia e similara. Lehman a fost perceputa ca fiind prea «dificil» de salvat; de fapt, prea putini si-au dorit cu adevarat s-o ajute si sa nu uitam ca Lehman platea un premium semnificativ pentru finantare, de +100/200 bps intr-o singura saptamana, mult inainte de 2008", a declarat Jakobsen.

Planul A al Fed legat de Lehman Brothers a fost de a trage de timp, planul B a fost reprezentat de solutii de tip "morcovul din varful batului", ambele dovedindu-se inutile, arata analistul. A urmat planul C - panica, acesta fiind ultimul.

"Lehman nu a avut niciun plan, la fel Grecia. Si, a nu avea un plan nu e un plan, dupa cum putem lesne vedea", a spus Jakobsen.
El a concluzionat ca esecul securizarii unei intelegeri de ultim moment se va traduce printr-o cadere cu inca 3-5% a indicelui DAX si la o explozie a riscului de creditare in zona noilor membre UE -Romania, Bulgaria, Croatia si Ungaria.

"Chiar si Polonia va simti un pic de vant potrivnic", a mai spus el.

Citeste si:
Romania, de doua ori in pragul unei pene de curent generale
Romania a fost de doua ori in...

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, in aceasta saptamana, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere.

Leul romanesc si eurobondurile Bulgariei au inregistrat luni cele mai mari scaderi intre monedele si obligatiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor ca sistemele bancare vor fi afectate de o iesire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat in raport cu euro la 4,4931 unitati, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar fata de dolar a fost depasit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, dupa evenimentele din Grecia.

Citeste si:
Canabisul medicinal, legalizat in Romania si celelalte tari UE
Legalizarea canabisului...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Dancila: Am luat cele mai ambitioase masuri de stimulare a afacerilor