Creditul neguvernamental in lei si valuta la finele lunii iulie a anului curent era cu 57,1% mai mare (47,9% in termeni reali) decat la finele aceleeasi luni a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Aceasta evolutie a fost determinata in principal de dublarea (106,5%) creditului in lei si mai putin (23,8%) de componenta creditului in valuta exprimata in lei. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 23%.

Cea mai rapida ascensiune, in intervalul iulie 2005-iulie 2006, a avut-o creditul in lei acordat populatiei (129,6%), in timp ce imprumuturile in moneda nationala pentru firme au crescut cu 90%. imprumuturile in valuta pentru populatie s-au majorat, in luna iulie a anului curent, cu 50% fata de acceasi luna a anului trecut, iar imprumuturile acordate persoanelor juridice au crescut cu 13,4%, in intervalul de timp analizat.

Creditul neguvernamental s-a majorat in luna iulie cu 3,9% (3,7% in termeni reali), fata de luna precedenta, pana la nivelul de 79,4 miliarde de lei noi. Creditul in lei a crescut cu 5% (4,9% daca scadem rata inflatiei), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a majorat cu 2,6% (exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 3,3%).

Datoriile inregistrate de sectorul guvernamental prin creditele luate au crescut in luna iulie a anului curent la 11,2 miliarde de lei, fata de 9,1 miliarde de lei in luna precedenta, in principal ca urmare a majorarii disponibilitatilor in Contul General al Trezoreriei Statului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Carpatica, un nou caz Astra? Isi poate "permite" ASF inca un faliment?
Setari Cookie-uri