"BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international in vederea utilizarii si dozarii adecvate a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare", se arata intr-un comunicat al bancii centrale, scrie Mediafax.

Totodata, BNR va continua politica de gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Decizia CA a fost anticipata de analisti, pe fondul crizei din Grecia. Acestia preconizeaza de altfel pastrarea dobanzii la 1,75% pana la sfarsitul anului, in timp ce pentru anul viitor opiniile variaza intre o scadere la 1,5% si o majorare la 2,5%.

Ei considera ca relaxarea politicii monetare ar putea continua in restul acestui an prin reduceri ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la 6% in decembrie si pentru pasivele in valuta pana la 12%. De altfel, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat in urma cu doua saptamani ca BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara, in conditiile unei rate negative a inflatiei si a unei cresteri economice de circa 4% in acest an.

Citeste si:

BNR a redus in mai dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%. Masura a surprins analistii, cei mai multi dintre acestia anticipand mentinerea dobanzii de politica monetara la 2%.

Totodata, CA a hotarat ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte. Astfel, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) s-a redus de la 3,5% pe an la 3,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit s-a mentinut la 0,25%.