Politica monetara a Riksbank a fost urmarita cu tot mai mare atentie in ultimii ani, banca incercand sa inverseze deflatia care se instaleaza in Suedia. Banca centrala a facut referire la temerile ca aprecierea coroanei ar putea sa impiedice planurile de stimulare a inflatiei printr-o moneda mai slaba, scrie Mediafax.

Unii analisti sunt ingrijorati de efectele avute de nivelul scazut al dobanzilor asupra economiei care, potrivit estimarilor Riksbank, ar urma sa creasca cu 2,9% in acest an. Preturile locuintelor si indatorarea populatiei au crescut in Suedia, dar si in Danemarca si Norvegia, unde dobanzile sunt tot la minime record, provocand temeri legate de posibila formare a unei bule speculative pe piata imobiliara.

Riksbank anticipeaza ca va mentine dobanda cheie la nivelul de -0,35% in acest an si a majorat un program limitat de suplimentare a lichiditatilor prin achizitia unor obligatiuni in valoare de 45 de miliarde de coroane (5 miliarde dolari) pana la sfarsitul lui 2015. Reducerea dobanzii de politica monetara a luat pietele prin surprindere, majoritatea analistilor anticipand o stagnare, luand in considerare datele economice solide din ultima perioada.

Sursa foto: Steag Suedia/ Shutterstock.