Banca Centrala Europeana (BCE) va extinde catre Bulgaria o facilitate de finantare a bancilor, in schimbul unor garantii, si este gata sa asiste si alte tari din regiune sa evite contagiunea din Grecia, au declarat persoane apropiate situatiei, citate de Bloomberg.

BCE va oferi acces la operatiuni de refinantare, furnizand euro sistemului bancar din Bulgaria in schimbul unor garantii corespunzatoare, au spus sursele. Reprezentantii BCE ai si bancii centrale bulgare au refuzat sa comenteze.

Europa de Est este expusa riscurilor provocate de criza din Grecia prin intermediul legaturilor comerciale si financiare, bancile elene avand in proprietate aproape o treime din activele bancare din Bulgaria. Posibilitatea ca Grecia sa abandoneze euro dupa inchiderea bancilor si impunerea controlului capitalului a facut ca valutele est-europene sa inregistreze in aceasta saptamana cea mai slaba performanta dintre pietele emergente, scrie Mediafax.

"Pericolul Grexit-ului a umbrit perspectivele din regiune. Legaturile cu Grecia sunt considerabile in cateva regiuni, intre care Bulgaria si Romania", au scris saptamana trecuta analisti ai Capital Economics. Bulgaria si bancile din aceasta tara sunt principalul motiv de ingrijorare pentru oficialii Uniunii Europene care analizeaza impactul crizei elene in regiune, au declarat persoane aproapiate situatiei. Randamentul obligatiunilor bulgare scadente in 2024 a urcat in aceasta saptamana cu 0,25 puncte procentuale, la 2,61%.

Nu este pentru prima oara cand BCE joaca un rol de ancora pentru tarile europene mai mici din jurul zonei euro. De exemplu, in perioada de varf a crizei financiare, in octombrie 2008, institutia a imprumutat bancii centrale ungare pana la 5 miliarde de euro.

Leva bulgareasca este cotata in raport cu euro intr-un palier strict, dar leul romanesc s-a devalorizat in aceasta saptamana cu 0,7%. Discutiile dintre Guvernul Romaniei si UE pentru acordul preventiv au fost intrerupte luna trecuta, amplificand riscurile venite din Grecia, in conditiile in care facilitatea expira in septembrie. Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,5%, iar forintul unguresc cu 0,6%.

Cele mai mari patru banci din Grecia sunt prezente in Bulgaria si Romania. Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece si Alpha Bank detin 28% din activele bancare din Bulgaria si 12% din cele din Romania, potrivit datelor bancilor centrale.

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de politica monetara de miercuri mentinerea dobanzii cheie la 1,75%, cel mai redus nivel istoric, precum si a ratelor rezevelor minime obligatorii pentru pasivele bancilor, la 8% pentru lei si 14% pentru valuta, masura anticipata de analisti. Decizia CA a fost anticipata de analisti, pe fondul crizei din Grecia. Acestia preconizeaza de altfel pastrarea dobanzii la 1,75% pana la sfarsitul anului, in timp ce pentru anul viitor opiniile variaza intre o scadere la 1,5% si o majorare la 2,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca institutiile de credit romanesti cu capital grecesc nu sunt dependente de bancile-mama din Grecia, iar liniile de finantare de la acestea reprezinta 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii avand scadenta mai mare de un an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri