Principala cauza pentru cota de piata redusa in Romania a asigurarilor facultative este data de venitul disponibil redus al populatiei, care a directionat bugetul catre cheltuieli imediate si urgente, apreciaza Grigore Stefanache, director general al Stein Bestasig, si mentioneaza ca la "starea de fapt a pietei de asigurari" au contribuit semnificativ entitatile din industrie.

"La starea de fapt a pietei de asigurari vor contribui semnificativ intotdeauna entitatile din industrie, insa nu se poate aprecia ca este o neputinta de dezvoltare, cu atat mai mult ca ea se datoreaza actorilor acestei piete. Tarifarea pe orice clasa de asigurari are baze actuariale, iar functionarea in cadrul legal este supravegheata de ASF", a declarat Grigore Stefanache (foto), intrebat daca insasi piata de asigurari a contribuit la situatia sa din prezent, ascunzandu-si de fapt neputinta de a se dezvolta in spatele unor expresii-pretext, precum "lipsa educatiei financiare a populatiei", "neprofitabilitatea asigurarilor auto RCA si CASCO" sau "tarife prea mici la RCA".

De asemenea, in opinia sa, ceea ce tine de educatia financiara a consumatorului este o constanta si o obligatie permanenta atat a asiguratorilor, cat si a brokerilor. "Consideram gradul relativ scazut de penetrare a asigurarilor in PIB, alaturi de nivelul relativ scazut de informare al consumatorului cele mai serioase obstacole in dezvoltarea pietei".

Concurenta in crestere genereaza progres. Intr-o ordine fireasca, cresterea economica sustinuta va atrage si impulsionarea dezvoltarii pietei de asigurari.

Declinul sectorului asigurarilor din Romania s‐a ameliorat in 2014, datorita contributiei pozitive a segmentului asigurarilor de viata, potrivit unui raport ASF. Dupa o reducere severa cu 9,33% in 2013, nivelul primelor brute subscrise pe piata asigurarilor de viata a revenit pe crestere (+0,17%), compensand partial efectul reducerii in cazul asigurarilor generale (‐0,61%).

Virgil Soncutean,...
Citeste si: Allianz: Asiguratorii trebuie sa isi simplifce limbajul si produsele

Ca o consecinta a avansului PIB peste dinamica asigurarilor, gradul de penetrare a asigurarilor - calculat ca raport intre valoarea primelor brute subscrise (cumulat pentru asigurarile de viata si cele generale) si produsul intern brut - a continuat in scadere la 1,21% in anul 2014, fata de 1,27% in perioada precedenta. Aceasta tendinta descendenta a fost cauzata in egala masura de rezultatul unui deficit al cererii interne de consum si unui nivel mai redus al ratelor dobanzilor din 2013. Imbunatatirea cadrului macroeconomic in 2014 a dat un impuls sectorului asigurarilor.

"Intr-o ordine fireasca, cresterea economica sustinuta va atrage si impulsionarea dezvoltarii pietei de asigurari, produsele existente in piata si promovate de societatile de asigurari fiind extrem de diverse, atat pe segmentul de retail, cat si corporate. Complexitatea caracterizeaza ambele zone, chiar daca in moduri diferite. Concurenta in crestere genereaza progres, solutii mai eficiente si mai ieftine pentru consumator. Din punct de vedere tehnic insa, o solutie de asigurare pentru segmentul „corporate”, catre care ne adresam in principal, presupune o cunoastere mai in detaliu a riscului si a solutiilor disponibile", mai spune Grigore Stefanache.

Stein Bestasig: Nu estimam modificari majore de tarife in asigurari

Densitatea asigurarilor - calculata ca raport intre valoarea in euro a primelor brute subscrise si dimensiunea populatiei totale - a urmat de asemenea o traiectorie descendenta, coborand sub nivelul de 100 euro/locuitor incepand din anul 2010. Factorii care descurajeaza alocarea unor resurse din bugetul gospodariilor pentru asigurarea impotriva riscurilor, in afara celor obligatorii prin lege, sunt nivelul redus al veniturilor comparativ cu media europeana (castigul salarial brut reprezinta aproximativ 20% din media UE28), ponderea ridicata a utilitatilor si consumului de stricta necesitate in cosul de consum, dar si deteriorarea perceptiei populatiei asupra sistemului de asigurari ca urmare a dificultatilor financiare cu care se confrunta anumite societati.

"Produsele din paleta asiguratorilor trebuie sa urmeze cerintele pietei, sa se actualizeze o data cu modificarea nevoilor si asteptarilor clientelei, concomitent cu alinierea lor la directiile de dezvoltare dorite de fiecare asigurator in parte. Privind evolutia tarifelor in asigurari, nu estimam modificari majore fata de nivelul actual. La nivel de portofoliu, asigurarile auto genereaza sub 50% din primele intermediate de Stein Bestasig", conchide Grigore Stefanache.

Virgil Soncutean,...
Citeste si: Allianz: Spunem an de an ca avem potential, dar mergem cu frana trasa


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Sfaturi utile in caz de accident auto in strainatate