Banca Europeana de Investitii (BEI) ar putea acorda Bancii Comerciale Romane un imprumut in valoare de 50 de milioane de euro, pentru finantarea proiectelor de mediu ale intreprinderilor mici si mijlocii si ale municipalitatilor, informeaza site-ul oficial al bancii europene.

BEI va finanta pana la 50% din valoarea proiectelor de investitii in protectia mediului si a economisirii energiei. Motivatia acordarii unui imprumut rezida, conform bancii de investitii, in armonizarea legislatiei romanesti cu privire la mediu cu legislatia europeana.

BEI a acordat Romaniei, in perioada 1990-2005, credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la Uniunea Europeana (UE). Dupa aderarea la UE, Romania va deveni actionar al bancii, urmand a avea un reprezentant in Consiliul Guvernatorilor si membrii in Consiliul Director.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va contribui la capitalul subscris al BEI cu 42,3 milioane Euro, informeaza NewsIn.

Aproximativ 61% din creditele acordate Romaniei au fost catre domeniul transporturilor, 15% s-au indreptat catre proiecte vizand mediul inconjurator, iar 7% au mers catre sanatate si educatie. Principalele proiecte de transport sunt reabilitarea caii ferate pe coridorul pan-european IV (300 de milioane de euro, cofinantare alaturi de ISPA), reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul european VI (350 de milioane de euro), construirea autostrazii Cernavoda-Constanta (187,5 milioane de euro)


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si