Proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valuta in lei, intocmit dupa aparitia crizei francilor elvetieni, suporta extinderea plafonului garantiilor acordate de stat,de 1 miliard lei in varianta actuala, in functie de necesitatile pietei,urmand sa fie eliminate anumite restrictii.

"Am discutat ieri (joi - n.r.) cu reprezentantii celor cu credite in franci elvetieni, am avut o discutie foarte buna, a ramas sa faca dansii propunerile scrise de modificare a proiectului de conversie a creditelor in valuta si urmeaza sa fie discutat cu bancile si BNR, sa publicam proiectul pe site-ul ministerului apoi", a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

El a punctat ca in cadrul discutiilor s-a stabilit eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client sa fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum si cel al soldului ramas dupa aplicarea discountului de catre banca, stabilit initial la 300.000 de lei. Eugen Teodorovici a adaugat ca ramane de stabilit nivelul discountului, de 15% in proiectul intocmit de fostul ministrul Darius Valcov, insa reprezentantii debitorilor in franci elvetieni au propus o reducere de 25%.

"Trebuie sa vedem care va fi nivelul discountului, astfel incat sa fie si bancile interesate sa participe la program, avand in vedere ca este optional, nu obligatoriu", a mai spus ministrul. El a mentionat ca, pentru inceput, programul se va derula cu un plafon al garantiilor acordate de stat de 1 miliard de lei, insa acesta ar putea fi suplimentat in functie de necesitati. Proiectul include valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu de la momentul acordarii creditului, iar programul are o perioada de un an.

Potrtivit estimarilor Asociatiei Unilizatorilor Romania de Servicii Financiare (AURSF), plafonul de garantare de 1 miliard de lei va face sa poata beneficia de program intre 7.000 si 15.000 de consumatori, in conditiile in care numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni ajunge la circa 100.000, la care se adauga si debitorii in alte valute.

Sursa foto: Shutterstock / Garantii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri