Bancile cu cele mai mari portofolii de carduri contactless au cumulat peste 1,5 milioane de carduri si aproape 25.000 de POS-uri care accepta aceasta tehnologie. Liderul pe acest segment este ING Bank, care a inceput anul trecut procesul de migrare a portofoliului de carduri, ajungand ca la finalul primului semestru din acest an sa inlocuiasca 75% din portofoliu.

Potrivit informatiilor furnizate wall-street.ro, ING Bank avea emise la finalul lunii iunie 835.800 carduri contactless, ceea ce reprezinta aproximativ 75% din portofoliul total al bancii. De asemenea, lNG are aproape 5.000 de terminale contactless instalate. "Din totalul cardurilor contactless, 217.000 carduri au facut cel putin o tranzactie utilizand tehnologia contactless in ultimile 3 luni, adica 26%", au spus reprezentantii bancii.

BRD SocGen are a doua cea mai mare cota din piata cardurilor contactless, dupa ce recent a anuntat ca a atins borna de 500.000 de carduri contactless si 7.000 de POS-uri acceptatoare. Banca a precizat, in acelasi timp, ca valoarea tranzactiilor cu cardurile contactless a urcat de 6 ori in prima jumatate a anului, iar media unei astfel de tranzactii este de 18 lei.

Locul trei dupa numarul de carduri contactless este detinut de Banca Transilvania, care se afla in plin proces de inlocuire a POS-urilor existente cu terminale care permit realizarea tranzactiilor contactless. Banca avea in portofoliu la finalul lunii iunie 218.000 carduri contactless si 10.306 POS-uri cu aceasta tehnologie.

Credit Europe Bank Romania are si ea in portofoliu aproape 140.000 de carduri contactless, in timp ce numarul total de POS-uri contactless instalate de catre banca este de 4.645.

Raiffeisen Bank, o alta banca mare din piata, are un portofoliu de 130.000 de carduri contactless si 2.300 de POS-uri. BCR si CEC Bank emit si ele carduri contactless, dar pana la ora publicarii acestei stiri nu au raspuns solicitarii wall-street.ro.

Si o banca de talie mica, Intesa Sanpaolo Bank are 30.000 de carduri contactless active, banca italiana fiind chiar printre primele banci din piata care a adoptat aceasta tehnologie. Intesa Sanpaolo nu avea instalate POS-uri contactless, dar acum are un proiect in derulare, iar pana la finalul anului majoritatea POS-urilor detinute vor accepta tehnologia contactless.

Piata cardurilor contactless va exploda in acest an

Daca in prezent sunt circa 2 milioane de carduri contactless in piata si peste 30.000 de POS-uri acceptatoare, pana la sfarsitul anului sunt premise solide ca portofoliile de carduri contactless sa creasca puternic si sa atingem borna de 3 milioane de carduri. De asemenea, mai multe banci mari si-au anuntat intentia de a inlocui POS-urile vechi cu unele care accepta aceasta tehnologie, deci si numarul terminalelor ar putea sa urce spre 50.000.

Cosmin Vladimirescu, general manager-ul MasterCard pentru Romania, sustine ca in acest an exista toate conditiile pentru ca platile contactless sa ia avant. "In sfarsit am ajuns la masa critica. In 2-3 ani, jumatate de piata va fi contactless", a spus Vladimirescu, in cadrul unui interviu in miscare marca wall-street.ro.

In prezent, 10 banci din piata emit carduri contactless, iar Vladimirescu sustine ca 15% din volume sunt deja facute de cardurile contactless.

"In sfarsit am ajuns la masa critica. In 2-3 ani, jumatate de piata va fi contactless, tinand cont ca aproape toate cardurile care se emit acum sunt contactless. Am trecut de un milion de carduri, iar acceptarea este undeva pe la 20%", sustine Cosmin Vladimirescu, adaugand totodata ca singura chestie care ne mai lipseste este gestul de plata.

Sursa foto: card contactless, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri