Rezervele valutare ale BNR au scazut in iulie cu peste 3% (circa un miliard de euro), pana la 29,15 miliarde de euro, in contextul reducerii rezervelor minime obligatorii in valuta. La final de iunie, rezervele se cifrau la 30,11 miliarde euro.

BNR precizeaza ca in cursul lunii iulie au avut loc intrari de 763 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si alimentarea contului Comisiei Europene.

In ceea ce priveste iesirile de capital, de 1,72 miliarde euro euro, acestea au fost cauzate de modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, de platile de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

"La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Banca Nationala a Romaniei a platit circa 243 milioane echivalent euro precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 29 iulie 2015, in suma de 925,7 milioane euro, capital si dobanda", a anuntat astazi BNR.

Rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone, ceea ce inseamna o valoare de 3,28 miliarde de euro, la actualele cotatii internationale.

Imprumutul in euro al MFP a...
Citeste si: Imprumutul in euro al MFP din martie acopera ratele din aprilie

Banca centrala a mai precizat ca platile efectuate in perioada ianuarie – iulie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, au totalizat 6,44 miliarde de euro, iar cele scadente pana la finele anului insumeaza 1,14 miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Rezerva BNR, minus un miliard de euro in ianuarie. Unde s-au dus banii