BNR a revizuit in jos prognoza privind rata anuala a inflatiei, de la "in jur de zero" in perioada iunie 2015-mai 2016 la mentinerea in teritoriu negativ in urmatoarele trei trimestre, urmand sa revina la pozitiv pana la inceputul anului 2017, dar va ramane totusi sub limita inferioara a tintei

"In sedinta de astazi (marti - n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei. Comparativ cu evaluarea anterioara, proiectia trimestriala actualizata implica o noua revizuire substantiala a traiectoriei previzionate a ratei anuale a inflatiei ca urmare a inglobarii impactului anticipat al masurilor fiscale adoptate recent de Parlament, aflate in prezent in procedura de reexaminare. Noua prognoza indica mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarele trei trimestre si revenirea ei ulterioara la valori pozitive, plasate sub limita de jos a intervalului tintei, pana la inceputul anului 2017", se arata in comunicatul BNR dupa sedinta CA de politica monetara, citat de Mediafax.

Decizia Consiliului de Administratie vine in conditiile in care, pe plan intern, se prefigureaza implementarea unei serii de masuri fiscal-bugetare (pachetul de masuri de relaxare fiscala si noua lege a salarizarii) cu impact direct asupra stabilitatii macroeconomice si asupra mixului de politici economice agreat in cadrul acordurilor de finantare externa cu institutiile internationale. Totodata, la nivel global, perioada recenta se caracterizeaza printr-o revenire inca modesta a cresterii economice si o accentuare a volatilitatii de pe pietele financiare internationale pe fondul prelungirii incertitudinilor legate de situatia Greciei, evolutiilor economice din China si a divergentei conduitelor politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume, se mai arata in comunicat.

Toti acesti factori, de natura sa afecteze apetitul global pentru risc si perceptia investitorilor asupra economiei romanesti, influenteaza gestiunea politicilor macroeconomice interne. Accentuarea pe termen scurt a impactului dezinflationist tranzitoriu al masurilor fiscale mentionate ecraneaza, insa acumularea unor presiuni inflationiste pe termen mediu in conditiile inchiderii mai rapide a deficitului de cerere agregata, succedata de cresterea graduala a unui excedent de cerere agregata, si ale majorarii costurilor unitare cu forta de munca.

Riscurile la adresa proiectiei sunt generate atat de evolutiile mediului extern, cat si de cele in plan intern, in principal de incertitudinile privind politicile economice in perioada urmatoare si relatiile cu institutiile financiare internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri