Dependenta in piata de asigurari de segmentul asigurarilor obligatorii, precum RCA, este o realitate care deocamdata trebuie inglobata in modelul de business, dar care nu exclude posibilitatea de generare a unui profit decent, generat de modele de business sustenabile, apreciaza Cornel Coca - Constantinescu, prim vicepresedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Wall-Street.ro: In debutul discutiei, va propun sa ne creionati o imagine de ansamblu asupra industriei de asigurari la acest moment. Care considerati ca sunt principalele provocari carora asiguratorii trebuie sa le face fata in acest an? Care credeti ca este cea mai stringenta problema cu care se confrunta piata romaneasca de asigurari?

Cornel Coca-Constantinescu: Economia Europei a prezentat in anul 2014 un trend ascendent, in principal determinat de deprecierea monedei euro (favorabila exportului) cat si de scaderea pretului petrolului. Cu alte cuvinte, anul 2014 a facilitat comertul si consumul gospodariilor la nivel european, o parte a consumului indreptandu-se catre industria asigurarilor. Astfel, primele brute subscrise totale au crescut fata de nivelul lor din anul 2013. Cu toate acestea, contextul economic general a ramas in continuare fragil caracterizat printr-o cerere interna de consum scazuta si printr-un nivel redus al ratelor dobanzilor.

Piata asigurarilor din Romania s-a confruntat cu o serie de vulnerabilitati in ultimii ani. Dependenta de segmentul asigurarilor generale, cu expunere semnificativa pe asigurarile de raspundere civila auto (43,4% total PBS in anul 2014), reflecta stadiul de dezvoltare al pietei, afectata de gradul de constientizare si de nivelul de educatie financiara, precum si de capacitatea redusa de absorbtie a unor produse mai sofisticate. Prin urmare, piata de asigurari din Romania prezinta inca o serie de impedimente in calea unei cresteri sustenabile.

La nivel national, declinul pietei de asigurari s-a ameliorat in 2014, datorita contributiei pozitive a segmentului asigurarilor de viata compensand partial efectul reducerii nivelului primelor brute subscrise in cazul asigurarilor generale. Densitatea asigurarilor a urmat de asemenea o traiectorie descendenta, coborand sub nivelul de 100 EUR/locuitor pentru al cincilea an consecutiv iar gradul de penetrare al asigurarilor a inregistrat un nivel modest de 1,21% in 2014.

Wall-Street.ro: Dependenta de segmentul asigurarilor generale, cu expunere semnificativa pe asigurarile de raspundere civila auto, reflecta stadiul de dezvoltare. In calitate de reprezentant ASF, in ce masura considerati ca exercitiului BSR si testele de stres au fost utile pietei?

Cornel Coca-Constantinescu: Dependenta pietei de segmentul asigurarilor obligatorii este o realitate care deocamdata trebuie inglobata in modelul de business, dar care nu exclude a priori posibilitatea de generare a unui profit decent, generat de modele de business sustenabile. Promovarea unor produse facultative, mai sofisticate, necesita o implicare constanta si de durata, iar succesul depinde de factori precum nivelul educatiei financiare, capacitatea de absorbtie a produselor de asigurare, raportata la disponibilitatea resurselor populatiei.

Exercitiului BSR si efectuarea testului de stres pot fi considerate drept o o etapa pregatitoare pentru trecerea la regimul de supraveghere bazat pe prevederile directivei Solvency II, facilitand abordari anticipative cu privire la eventualitatea aparitiei unor evenimente adverse de amploare mare, in conditii extreme.

Wall-Street.ro: De cativa ani, asupra industriei de asigurari planeaza calificative grele, cum ar fi cel de „piata cangrenizata” sau de „piata care trebuie sa se curete”, termeni care nu fac altceva decat sa adanceasca neincrederea consumatorilor fata de companiile si brokerii de asigurari. Sunt justificate aceste conceptii cu privire la industrie?

Cornel Coca-Constantinescu: Asemenea calificative sunt intr-o oarecare masura fortate. Contextul economic international si caracteristicile pietei asigurarilor din Romania au determinat desfasurarea activitatii in conditii dificile, care permit o recuperare lenta, dar cu premise de soliditate. Industria asigurarilor respecta standardele europene, iar toate activitatile desfasurate au drept scop consolidarea ei si cresterea increderii asiguratilor.

Wall-Street.ro: Raportul de stres a indicat un deficit de capital de 1,6 miliarde de lei (360 mil euro) si faptul ca niciun asigurator local nu ar putea plati daunele in cazul unui cutremur catastrofal. V-ati asteptat ca testul de stres al ASF sa evidentieze la un asemenea nivel punctele slabe ale pietei asigurarilor? Ar trebui sa ne ingrijoreze sau nu aceste rezultate?

Cornel Coca-Constantinescu: Rezultatul testului de stres trebuie interpretat in legatura cu ipotezele de lucru si raportat la acestea. Ipotezele au fost severe, luand in calcul atat scenariul unui cutremur major cat si deteriorarea altor factori economici, pe fondul materializarii concomitente a riscului de default al reasiguratorilor. Este putin probabil ca acest ”worst case scenario”, cu toate ipotezele care au fost avute in vedere, sa aiba loc, dar el reprezinta o referinta la care sa se raporteze atat asiguratorii, cat si autoritatea.

Wall-Street.ro: Considerati ca ipotezele de la care au pornit evaluarea activelor si pasivelor si testele de stres, precum diminuarea reasigurarilor in grup cu 25%, comparativ cu doar 15% a reasigurarilor realizate la reasiguratori externi sau neincluderea fransizei PAID au „alterat” rezultele in conditiile unor scenarii extreme si improbabile?

Cornel Coca-Constantinescu: Ipoteza incapacitatii de plata a reasiguratorilor in cadrul unor scenarii de pierdere este o practica uzuala in cadrul testelor de stres, in special in cazul expunerii mari la riscul de catastrofa naturala. In acest caz nevoia de reasigurare este mare, iar calitatea reasigurarilor pentru societatile de asigurare este foarte importanta.

Procentele diferite mentionate au in vedere riscul de contagiune la nivel de grup. Din acest punct de vedere este fireasca diferentierea intre impactul unei reasigurari intra-grup fata de contractele de reasigurare cu companii terte independente.

Wall-Street.ro: Este adevarat, ca la starea de fapt a pietei de asigurari din acest moment a contribuit din plin chiar industria de asigurari, ascunzandu-si neputinta de a se dezvolta in spatele unor cuvinte devenite emblema, precum: „lipsa educatiei financiare”, neprofitabilitatea asigurarilor auto”, „preturi prea mici la RCA”?

Cornel Coca-Constantinescu: Sintagma „neputinta unei piete” nu este cea mai potrivita, mai degraba ne putem referi la stadiul de dezvoltare actual al pietei, in comparatie cu alte tari din UE, avand in vedere realitatile sociale, economice si culturale diferite, de care nu putem face abstractie in cadrul unei analize contextualizate. Totusi, capacitatea de dezvoltare si tendinta pe termen mediu de aliniere la nivelul altor tari europene, denota potentialul pietei asigurarilor din Romania pe termen mediu si lung.

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), sustine un discurs in cadrul unei conferinte de presa, in Bucuresti, joi, 6 noiembrie 2014.

Wall-Street.ro: In cat timp ar putea fi gestionate de la 400.000 pana la 1.000.000 de dosare de dauna aparute dupa un dezastru natural? Care este principalul motiv pentru care romanii nu isi asigura locuinta? Credeti ca modificarile aduse legii AOL vor revitaliza sistemul asigurarilor de locuinte? Ce solutie ati alege pentru optimizarea sistemului asigurarilor de locuinte?

Cornel Coca-Constantinescu: Dosarele de dauna deschise ca urmare a producerii evenimentului asigurat sunt instrumentate de catre toti asiguratorii, care au incheiat contractele, existand posibilitatea externalizarii activitatii de constatare a daunelor catre alte entitati specializate in vederea satisfacerii unor necesitati temporare crescute. Toate acestea constituie premisele unei gestionari eficiente a dosarelor de dauna aparute ca urmare a unui dezastru natural.

Am amintit faptul ca realitatile economice, sociale si culturale difera nu numai de la tara la tara, dar si in cadrul unor regiuni diferite, existand diferente si intre oras si sat. De regula, beneficiul adus de o asigurare devine evident in cazul producerii evenimentului asigurat, nefiind palpabil si neavand un efect imediat, odata cu incheierea politei. De aceea, constientizarea necesitatii incheierii unei asigurari si a riscului la care suntem supusi apare, de regula, post factum odata cu suportarea integrala a prejudiciului, in lipsa unei asigurari.

Modificarile aduse legii AOL flexibilizeaza modul de incheiere a asigurarilor obligatorii a locuintelor, creand premisele cresterii numarului acestora. Orice sistem este perfectibil in timp, iar in cazul de fata implicarea in PAID a unor investitori puternici sau adoptarea partiala sau totala a modelului de business aplicat in Turcia ar putea reprezenta o solutie de sustinere a programului national de protectie a populatiei impotriva riscului de catastrofa. Reusita unor programe sociale de acest gen consta inclusiv in intarirea respectului fata de reguli.

Wall-Street.ro: Va fi din nou afectata perceptia consumatorilor despre asigurari in mod negativ, pe fondul evenimentelor recente? Care ar fi cauzele ca pozitioneaza Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al nivelului de dezvoltare a pietei de asigurari? Considerati ca avansul de 11% al pietei de asigurari in T1 este unul sanatos?

Cornel Coca-Constantinescu: Nivelul redus de dezvoltare al pietei este rezultatul unui complex de factori a caror influenta nu dispare odata cu aparitia unei noi reglementari, sau ca efect imediat al unei decizii. Pe langa factorii economici sau sociali, mentionati anterior, exista si elemente ce nu pot fi ignorate si care tin de mentalitati. Gradul de penetrare si densitatea asigurarilor sunt la un nivel scazut, dar potentialul de crestere ramane ridicat. In conditiile economice dupa 2009 acesti indicatori au ramas relativ constanti, chiar si pe pietele dezvoltate din Europa, precum Franta, Italia, Germania, neconsemnandu-se o crestere semnificativa.

Avansul de 7,39% consemnat de piata in trimestrul I 2015, conform calculelor preliminare ale autoritatii, este un semnal pozitiv, dar acest avans trebuie consolidat la nivelul intregului an pentru a deveni semnificativ.

Wall-Street.ro: Sunt asiguratorii pregatiti pentru Solvency II? Vor reusi companiile sa se conformeze in timp util cerintelor sau va conduce Solvency II la disparitia unor asiguratori?

Cornel Coca-Constantinescu: Sistemul asigurarilor din intregul spatiu al Uniunii Europene se confrunta cu provocarile legate de implementarea directivei Solvency II, in special cele referitoare la tehnicile de administrare a riscului, la implementarea guvernantei corporative si a controlului proceselor. Implementarea se afla in stadii diferite, in functie de dimensiunea si complexitatea activitatii fiecarei societati, sau de apartenenta companiilor la un grup international, de la care ar putea beneficia de un transfer de expertiza.

Noua abordare conform directivei Solvabilitate II conduce la consolidarea si rezilienta pietei in ansamblu, in beneficiul asiguratilor. Solvabilitate II va fi o provocare atat pentru asiguratori cat si pentru autoritate, care va trece de la o supraveghere bazata pe conformitate la una bazata pe riscuri, de la o activitate preponderent reactiva, la una preventiva.

In aceasta perioada au loc primele raportari pe Solvabilitate II (ORSA) si vor incepe si simularile. Majoritatea societatilor se afla intr-un stadiu avansat, mai ales cele care fac parte din grupurile mari internationale, iar 1/3 din piata simuleaza deja aplicarea modelelor interne in determinarea necesarului de capital (SRC/MRC). La nivelul ASF exista un comitet de coordonare si grupe de lucru care monitorizeaza desfasurarea actiunilor interne, dar si la nivelul pietei. A fost lansat si un program de pregatire Solvabilitate II, atat pentru personalul autoritatii cat si pentru piata.

Wall-Street.ro: Cum credeti ca vor evolua subscrierile pietei de asigurari din Romania in 2015? Considerati ca piata asigurarilor va reveni pe profit in acest an? Sau se indreapta piata asigurarilor spre un nou an de scadere?

Cornel Coca-Constantinescu: Perspectivele economiei romanesti in anul 2015 sunt de crestere si ar fi posibil ca principalii indicatori ai pietei asigurarilor sa indice o usoara crestere a pietei asigurarilor generale. Un aspect pozitiv reprezinta si faptul ca se mentine tendinta de acumulare graduala a activelor aferente asigurarilor de viata. Anul 2015 poate reprezenta anul consolidarii pietei de asigurari din Romania prin operatiuni de capitalizare interna, de reechilibrare a activelor si pasivelor societatilor de asigurare, de reevaluare a modelelor de business actuale, de posibile fuziuni, astfel incat sa se creeze premisele profitabilitatii pe termen mediu si lung, stabilitatii pietei si cresterii increderii consumatorilor. Anul 2015 va fi un an al respectarii noilor reguli, al transformarilor calitative si mai putin un an de crestere cantitativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri