Cresterea economica mai puternica va accelera inflatia in Statele Unite si Europa, potrivit reprezentantilor Rezervei Federale (Fed) americane, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Angliei, participanti la reuniunea anuala a Fed de la Jackson Hole.

Vicepresedintele Fed, Stanley Fischer, vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, si guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sunt optimisti ca regiunile lor vor scapa de problemele care mentin inflatia la un nivel scazut, relateaza Bloomberg. ”Avand in vedere stabilizarea asteptarilor referitoare la inflatie, exista motive sa credem ca cresterea preturilor se va accelera odata cu disiparea factorilor care impiedica acest lucru”, a spus Stanley Fischer.

El a adaugat ca Fed nu trebuie sa astepte ca inflatia sa revina la nivelul de 2%, tinta bancii centrale, pentru a incepe inasprirea politicii monetare. Fischer a lasat deschisa posibilitatea ca Fed sa inceapa majorarea dobanzilor la sedinta conducerii institutiei din septembrie, dar nu si-a exprimat preferinta ca masura sa aiba loc atat de devreme.

“Nu va pot spune ce decizie va lua Fed pe 17 septembrie”, a spus Stanley Fischer. Cresterile de preturi din Statele Unite si Europa sunt sub obiectivele bancilor centrale, unde oficialii dezbat impactul incetinirii cresterii economice din Cnina si preturile scazute ale materiilor prime asupra evolutiei inflatiei.

In timp ce oficialii americani se gandesc cand sa inceapa cresterea dobanzilor, prima masura de acest fel dupa 2006, iar Banca Angliei ar putea face acest lucru la inceputul lui 2016, in Europa au aparut apeluri ca BCE sa prelungeasca programul de suplimentare a lichiditatilor prin achizitii de obligatiuni, ca protectie fata de inflatia scazuta.

“Legatura dintre inflatie si activitatile din economia reala s-a intarit recent in zona euro”, a afirmat Constancio la Jackson Hole. Investitorii pe piata financiara europeana nu impartasesc optimismul autoritatilor. Contractele swap din luna august pentru evolutia inflatiei in urmatorii cinci ani indica o inflatie de 1,65%, comparativ cu 1,85% la inceputul lunii. Nivelul anticipat la inflatiei este aproape la fel de scazut ca la momentul inceperii programului BCE de suplimentare a lichiditatilor, in luna martie.

In Statele Unite, contractele swap similare indicau la inceputul lunii o inflatie de 2,16%, care a scazut insa pe 24 august la 1,89%. ”Astfel de miscari arata ca trebuie sa fim precauti in asteptarile ca inflatia va ramane stabila”, a Stanley Fischer. Presedintele Fed, Janet Yellen, si presedintele BCE, Mario Draghi, nu au participat in acest an la reuniunea de la Jackson Hole.

Consiliul guvernatorilor BCE se reuneste la Frankfurt pe 3 septembrie, iar consiliul de politica monetara al Fed pe 16-17 septembrie. Ambele banci centrale nu si-au indeplinit obiectivul unui nivel al inflatiei de aproape 2%. In zona euro, inflatia a atins in iulie 0,2%, iar in SUA 0,3%.

Sursa foto: Cos de consum / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri