“Propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profunda a institutiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, in aprilie 2013, consider ca aceasta solutie de management, care distanteaza ANAF de posibilele influente poltice, este singura varianta reala si profesionista”, a declarat Gelu Diaconu, intr-un comunicat oficial.

Seful ANAF spune ca a ales aceasta solutie dupa analiza atenta a mai multor documente, dintre care raportul anual "Tax administration 2015", recent publicat de OECD, raportul de asistenta tehnica al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenta al Bancii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizarii ANAF precum si blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

“De asemenea, consider ca fara o autonomie institutionala sporita, reforma ANAF care inseamna in primul rand transformarea intr-un adevarat partener al mediului de afaceri si nu doar o simpla unealta de adus bani la buget, nu poate fi implementata pana la capat. Cine cunoaste cu adevarat ce inseamna activitatea ANAF stie ca ANAF nu poate finaliza aceasta reforma din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister”, a mai spus Diaconu.

Citeste si:

Acesta a mai adaugat ca specialistii ANAF se apropie de finalizarea redactarii proiectului “ce va fi supus unor analize si rafinari ulterioare”.

Ponta spune ca el este cel care a cerut sa se mearga pe modelul american

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Palatul Victoria, ca doreste infiintarea unui "board al ANAF" care sa asigure implementarea politicilor bugetare, precizand ca vrea sa continue modernizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"Am discutat cu ministrul de Finante si cu presedintele ANAF, in colaborare cu partenerii nostri internationali FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala si vreau sa mergem mai departe pe zona de restructurare si de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", a declarat prim-ministrul.