Stirea initiala

Camera Deputatilor a adoptat pe articole, miercuri, reexaminarea Codului fiscal, neinregistrandu-se nicio modificare fata de raportul Comisiei de buget, votul final urmand sa fie dat la ora 12.00, in prezenta premierului Victor Ponta, scrie Mediafax.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a prezentat principalele prevederi ale Codului Fiscal, printre care reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.

Teodorovici a precizat ca au fost facute si cateva amendamente pentru corelarea Codului fiscal, corelarea cu jurisprudenta Curtii Europene, indreptarea unor erori tehnice sau gramaticale, corelare cu unele acte normative intrate in vigoare dupa adoptarea Codului fiscal si ca s-a avut in vedere si necesitatea punerii in aplicare a unor decizii ale Curtii Constitutionale.

Liderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat, la dezbaterile generale, ca liberalii vor vota prevederile noului Cod Fiscal, aratand ca spera sa se realizeze stabilitate fiscala prin acordul politic, predictibilitate prin termenele impuse, iar echitatea va fi realizata in guvernarea liberala.

"PNL are un program de reducere fiscala. Ceea ce ne propune guvernarea PSD este aparent o reducere de fiscalitate. Se propune sa se readuca TVA la 20%. Cu alte cuvinte, nu este reducere de fiscalitate, este readucerea la cota initiala. Singura reducere este cota pe dividende, pentru ca eliminarea accizei la carburanti si taxa pe stalp sunt taxe introduse de Guvuvernul Ponta. PNL a avut o cu totul alta abordare, noi am considerat ca cel mai important lucru in fiscalitate este reducerea CAS. Este un obiectiv cand PNL va veni la guvernare", a adaugat Nicolaescu.

Citeste si:

"Nu poti sa faci o reducere fiscala masiva fara sa afectezi echilibrele macroeconomice. Prin acordul politic se realizeaza acest lucru. Esalonarea de impozite si taxe va garanta ca Romania va gasi posibilitatea de dezvoltare in viitor. PNL va vota Codul fiscal in forma prezentata acum", a adaugat Nicolaescu.

Deputatul PSD Viorel Stefan, presedintele Comisei de buget, a spus ca prin adoptarea acestui cod guvernarea PSD se apropie de realizarea tuturor obiectivelor cuprinse in programul de guvernare al USL.

"Prin adoptarea acestui Cod fiscal, guvernarea noastra se apropie de realizarea tuturor obiectivelor care au fost prezentate in programul USL. USL a fost o constructie politica unde si doctrina liberala si-a gasit locul. Daca mergem pe faptul ca relaxarea fiscala este apanajul liberalilor, este o greseala", a spus Stefan.

El a aratat ca, inainte de vacanta parlamentara, PNL a propus reducerea cotei TVA la 19%, iar apoi "a avut o revelatie" si s-a razgandit.

"Am prevazut in Codul fiscal ca orice masura de relaxare fiscala se poate lua in interiorul unui exerciciu bugetar, am pus bariera in tentatia guvernelor sa inaspreasca fiscalitatea peste noapte. Sa ramanem in aceasta paradigma, fiscalitatea sa nu ramana subiectul de dispute politice. Face rau oamenilor de afaceri, haideti sa stabilim prin consens", a mai spus Viorel Stefan.
Deputatul UDMR Erdey a spus ca, in esenta, prevederile noului Cod fiscal respecta obiectivele UDMR.

"Cu toate acestea, UDMR considera ca varianta votata in iunie a fost foarte buna, dar pentru prudentialitate si pentru a elimina orice temere de aplicare a legii, UDMR este de acord cu aceasta forma a codului. Avem nevoie de acest cod pentru a rezolva legea salarizarii privind mediul bugetar", a adaugat deputatul UDMR.

Sursa foto: Mediafax