Sistemul Bonus-Malus nu va incadreaza automat la ultima clasa a vehiculului instrainat pentru ca noul vehicul are un alt numar de identificare (serie de sasiu) decat vehiculul instrainat. In acest sens, reprezentatii Otto Broker au declarat pentru wall-street.ro, ca "daca solicitarea de transfer este la unul dintre asiguratorii din piata, in afara de Asirom, emitem polita RCA in vederea inmatricularii pentru noul autoturism si cerem clientului urmatoarele documente pe care le atasam la polita RCA":

  • copie talon sau CIV;
  • copie CI a noului proprietar sau certificat de inregistrare daca se inmatriculeaza pe PJ;
  • factura daca masina este noua;
  • fisa de inmatriculare;
  • dovada platii taxei de timbru daca masina este adusa din afara tarii.

Fisa de inmatriculare trebuie sa fie in perioada de valabilitate de 30 de zile si semnata de organul fiscal in dreptul cumparatorului sau prin certificatul de inmatriculare ori cartea de identitate a vehiculului. Dupa emiterea politei in vederea inmatricularii se face solicitarea de transfer a clasei de Bonus Malus in baza urmatoarelor documente :

  • certificat de radiere autoturism vechi;
  • contract de vanzare a autoturismului vechi;
  • contractul de vanzare - cumparare a autoturismului nou;
  • polita RCA a autoturismului vechi din care sa poata fi identificata clasa B/M de transferat.

Pe copia certificatului de radiere (se va trece intreg numarul de identificare) stampilata si datata. Astfel, trebuie demonstrat ca ati avut un alt vehicul si ca l-ati instrainat, precum si ce istoric s-a acumulat pe vehicul instrainat. In functie de societatea de asigurare aleasa este posibil sa fie necesare si alte documente.

"Ulterior modificarii politei ii restituim clientului diferenta aparuta ca urmare a modificarii clasei B/M pe baza unei cereri de restituire facuta de catre asigurat. La Asirom , trimitem documentele solicitate mai sus in vederea inmatricularii inainte asiguratorului cu solicitarea de transfer a clasei de B/M si emitem polita direct cu clasa de bonus deja transferata", au mai declarat reprezentantii Otto Broker.

Daca societatea de asigurare aleasa aproba transferul clasei Bonus-Malus a vehiculului instrainat la noul vehicul, brokerul de asigurari va comunica prima de asigurare finala (ce include istoricul recuperat) si apoi se va solicita asiguratului acordul de emitere a politei RCA.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock