Exista perceptia gresita ca investitia este strans legata de bani. Ai bani, investesti, nu ai bani, nu investesti. Mediul de afaceri are insa nevoie de mai multe variabile, care sa fie toate la locul lor, pentru a lua decizia de investire. Asa se si explica faptul ca desi de ani de zile in Europa, inclusiv in Romania, baltesc bani in piata, procesul de investire este foarte redus, a declarat Radu Craciun, economist sef al BCR, la un eveniment organizat de banca.

"Pe langa bani, oamenii de afaceri au nevoie si de componenta increderii in viitor, de optimism, iar acesta este generat de mai multe lucruri si anume: daca o tara este condusa asa cum trebuie, daca au loc transformari care sunt menite sa sprijine afacerile, daca exista o legislatie predicitibila, iar deciziile economice adoptate au un sens, sunt rationale si nu creeaza riscuri viitoare", a spus Radu Craciun (foto), la evenimentul BCR.

El a adaugat ca exista, de asemenea, perceptia ca tendinta de investire se va schimba daca vor scadea taxele. "Se considera ca, odata cu scaderea taxelor Romania va deveni foarte interesanta pentru investitori. Ideea de scadere a taxelor este legata de un mit: faptul ca rolul tatului in economie trebuie sa scada, pentru ca scrie in carti, suna foarte bine si trebuie sa defilam si noi cu ea. Rolul statului in economie vizeaza cat de mult se poate implica acesta in din punct de vedere financiar ca actor economic intr-o tara. Dar, la nivelul Europei cel putin statul roman este cel mai mic actor economic", a afirmat economistul sef al BCR.

Radu Craciun a declarat, in acest sens, ca bugetul alocat guvernului roman, raportat la PIB, este cel mai mic Europa. "Cat de mic vrem sa-l mai facem? Pentru ca pe de alta parte, de exemplu, dorim ca cheltuielile de aparare sa fie la nivelul Europei. Cheltuielile cu educatia vrem, de asemenea, sa fie la nivelul Europei. Asadar, pe partea de alocari, ne raportam la Europa, dar cand vorbim despre pusculita din care facem aceste alocari, este cel mai mic din Europa"

Economistul sef al BCR adauga, de asemenea, ca apare frecvent discutia ca "acesti bani, oricum sunt folositi prost si mai bine sa nu le mai lasam bani. Mergem de fapt pe o linie infundata. Romania este in continuare o tara emergenta si sunt domenii foarte clare in care privatul nu o sa se implice absolut niciodata. Nu vad sectorul privat impicandu-se in educatia la sate, de exemplu, sau sa se apuce sa construiasca autostrazi in Romania, construind retele de canalizare in sate sau statii de pompare. Sunt zone in care este nevoie de banii statului".

In opinia sa, problema nu este de a lasa mai putini bani statului, ci ca acesta sa invete sa-i gospodareasca mai bine, pentru ca "altfel ne aflam intr-un cerc vicios. Pe de o parte, spunem ca Romania nu are infrastructura Poloniei, dar compensam ca avem taxe mai mici. Avand taxe mai mici, ca sa ne pastram competitivitatea, de fapt, ajungem la sub-finatarea infrastructurii. In mod clar, taxele mici nu ar trebui sa reprezinte o sursa de competitivitate cel putin in momentul de fata. Daca ne uitam la taxa unica, la cat va fi TVA, deja acestea sunt foarte mici".

Cu toate aceste, spune Radu Craciun, antreprenorii ezita sa-si faca un plan de afaceri pe termen lung, pentru ca aceste decizii nu au sustenabilitate pe termen lung. Astfel, niste masuri care la prima vedere ar trebui sa fie favorabile mediului de afaceri, creeaza anumite semne de intrebare cu privire la sustenabilitate, care intr-un final vor avea o consecinta total opusa.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri